- INFORMACIÓ -

 

Els escolars de Castelló celebren activament la ‘Setmana Europea de la Mobilitat sostenible i segura’

PUBLICITAT

Entre el 16 i el 22 de setembre (dia sense cotxes) celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany, els escolars de Castelló la celebraren mitjançant diverses activitats, programades per la Comissió d’Activitats Extraescolars del CEM de Castelló.

Alguns d’ells han participat activament en el concurs “Hui descansa el cotxe”, promogut per les conselleries de la Generalitat Valenciana, suggerint als seus familiars i coneguts majors que no utilitzaren el cotxe i que caminaren o utilitzaren la bicicleta en els seus desplaçaments pel poble.

Altres, a instàncies de les comunitats escolars de cada centre, canviaren el seu mitjà de transport habitual, bus o cotxes dels familiars, pel transport públic, si venien de fora, o anant a peu a l’escola (molt més saludable que anar arrossegat i en presses). Més del 75% de l’alumnat d’alguns centres es desplaçaren saludablement.

I els escolars de totes les escoles de Castelló de 6é de Primària, assistiren, al llarg de tota la jornada escolar del dimecres passat, a la Mostra de Mobilitat Sostenible Intel·ligent: Economia potent, instal·lada al Poliesportiu Municipal.

Allí les mostraren diverses formes d’obtenir energia per a la mobilitat sostenible, diferents de les convencionals.

Comprovaren com es pot obtenir electricitat mitjançant acumuladors electromagnètics per moure ventiladors i fer llum amb les llanternes. Com podem extreure electricitat de la llum del sol, mitjançant captadors fotovoltaics; i després utilitzar-la per obtenir hidrogen de l’aigua i moure vehicles elèctrics, mitjançant les piles de combustible d’hidrogen.

En finalitzar la visita a la mostra, pogueren fruir l’experiència d’un passeig (silenciós, net i potent) en vehicles d’emissions zero (100% elèctrics) o de baixes emissions (híbrids) de dues rodes (bicis i miniescooters elèctriques) i de quatre rodes (cotxes Peugeot i Toyota, del poble de Castelló).

D’altra banda l’alumnat de 1r d’ESO de tots els centres de Secundària de Castelló, assistiren, al llarg de tota la jornada escolar del dijous passat, a la xerrada ‘La Mobilitat del futur: Hidrogen i aigua’, a les dependències de la Biblioteca Pública Municipal ‘Joan Fuster’.

Allí conegueren els últims projectes mundials de mobilitat sostenible amb piles de combustible d’hidrogen: Els vaixells Energy Observer i Planet Solar, els cotxes Mirai i Clarity i el tren Coradia Iling; tots ells propulsat amb energies d’emissions zero, mitjançant motors elèctrics i piles de combustible d’hidrogen.

Podem dir que hui els escolars del nostre poble saben, i molts d’ells ho han demostrat, que un futur més sostenible és possible i que amb iniciatives com aquestes mantingudes en el temps, la implicació de les comunitats escolars del poble i la col·laboració de tots i totes ho podem aconseguir.

Les activitats de la setmana finalitzaren amb la ‘Bicicletada Escolar’, dels 250 escolar de 6é i 1r d’ESO, pels carrers del poble al llarg del matí del divendres 20 de setembre (vespres del dia sense cotxe). I en acabar la volta -mitjançant la col·laboració de GRUPAG- fruïren d’un esmorzar saludable i reparador amb fruita fresca.

Agrair la col·laboració i la implicació de les comunitats escolars de tots els centres docents, al col·lectiu de la Policia Local, i a les empreses i entitats que han fet possible aquestes activitats.

La Comissió d’Activitats Extraescolars del C.E.M. de Castelló.
Ajuntament de Castelló Regidoria d’Educació
(Ribera Alta)

- PUBLICITAT -