- PUBLICITAT -

 

Aquest és el títol de l’obra que ha escrit fra Jordi Cervera i Valls, frare caputxí, nascut a Barcelona el 1961 i professor de Bíblia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

PUBLICITAT

Editat per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat (dins de la col·lecció “El gra de blat”), el llibre d’aquest frare caputxí, de cent pàgines, repassa els personatges de l’Antic i del Nou Testament empresonats i exiliats.

Com diu fra Jordi Cervera en la introducció d’aquest llibre, “la Bíblia despulla hipocresies, proclama injustícies, desvetlla consciències, assenyala amb el dit l’arbitrarietat dels poderosos”. Per això aquest llibre és tan actual, ja que tant ahir com hui, són nombrosos els hòmens i les dones que han patit (i continuen patint) exili i presó, condemnats per lleis injustes. I és que la Bíblia, per mitjà d’aquestes figures emblemàtiques, explica “les històries dels personatges bíblics que sofreixen empresonament i exili”, ja que “empatitzant amb les seues vicissituds, il·luminen esperançadament les nostres”, com diu fra Jordi Cervera.

Els presos polítics

El llibre, amb vint-i-quatre capítols, presenta l’empresonament a l’Egipte de Josep, fill de Jacob, l’exili de Moisès, de David, d’Elies i del profeta Amós, exiliat per denunciar la corrupció del sistema, la presó de Samsó, de Jeremies o de Joan el Baptista. A més hi ha també (entre d’altres), l’exili de Maria, Josep i l’Infant, la detenció, tortura, judici i execució de Jesús o la presó de Sant Pere, Sant Pau i Siles.

Com diu fra Jordi Cervera, “És sorprenent comprovar que els personatges empresonats siguen els principals protagonistes de la història bíblica”. Per la seua part, cal tindre en compte, com remarca Jordi Cervera, que la reclusió d’aquests hòmens “no esdevé cap taca negra, sinó el testimoni a ultrança de la seua fidelitat i el seu compromís”. Com diu fra Jordi Cervera, “les causes d’empresonament són diverses, però sempre seran arbitràries”, com podem vore en la nostra societat.

Els empresonats i exiliats de la Bíblia

Com passa hui amb els presos polítics tancats injustament, els empresonats de la Bíblia “manifesten un desafiament al sistema social, polític i religiós establert”. Per això fra Jordi Cervera diu: “Per a qui escriu aquestes pàgines, és la manera de compartir i de com-patir els empresonaments i els exilis dels qui, fins fa poc, eren asseguts en les cadires del nostre parlament, escollits en unes eleccions i representant la diversitat ideològica del nostre poble”.

Fra Jordi Cervera, que és Diplomat en Ciències Empresarials per la universitat de Barcelona i doctor en Sagrada Escriptura, realitzà la seua formació bíblica a la Facultat de Teologia de Catalunya de la qual n’és professor, on imparteix diferents assignatures (Pentateuc i Hebreu) des de l’any 1998. Especialitzat en estudis sobre la Carta als Hebreus i els seus lligams amb el judaisme, Jordi Cervera és autor de diversos llibres relacionats amb la Sagrada Escriptura, a més de nombrosos articles.

Fra Jordi Cervera

Com diu l’amic Pere Fàbregas en relació a aquest llibre, “pensar diferent de l’estatus imperant, siga on siga, també a casa nostra, es paga car i la justícia gira el rostre cap a una altra banda, dient que segueix portant tapats els ulls per ser més recta, però fent els malabarismes que calguen, per protegir més i millor els privilegis, que no la veritat”. Per això hi ha salms que exigeixen una justícia justa i denuncien l’arbitrarietat i les males pràctiques, com el salm 81 que blasma aquells que sentencien “contra justícia, afavorint la causa dels culpables?” O el salm 93, que denuncia els magistrats injustos: “¿Us podeu avenir amb un tribunal corromput que inventa delictes en nom de la llei?”.   Amb la “Fratelli tutti” el papa ens recorda un fet cabdal que sovint obliden els poderosos: “¿Què és la llei sense la convicció que cada ésser humà és sagrat i inviolable?”.

Explicant les històries d’aquests personatges bíblics empresonats i exiliats, fra Jordi Cervera ha volgut mostrar la Bíblia com “un far que il·lumina les peripècies humanes de qualsevol època i de qualsevol poble, sobretot en temps agitats”, com els que ara estem vivint, amb presos i exiliats polítics.

I és que en el nostre món, com diu fra Jordi Cervera, el poder (com en els presos de la Bíblia), continua empresonant arbitràriament presos polítics, hòmens i dones que, amb valentia, desafien el sistema. Així ho veiem amb els presos independentistes catalans als que fa referència fra Jordi Cervera, però també en molt altres presos, com el P. Stan Swamy.

Així, els presos polítics, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez continuen a la presó de Lledoners, malgrat que Amnistia Internacional ha tornat a demanar la seua llibertat “incondicional” (La Vanguardia, 3 de novembre de 2020).

Per altra part, el Tribunal Nacional de Investigació ha rebutjat la sol·licitud de llibertat sota fiança del P. Swamy, (Religión Digital, 1 d’abril de 2021), acusat de sedició, curiosament igual que van ser acusats els presos independentistes. El P. Swamy, un jesuïta de 83 anys i defensor dels Drets Humans, va ser acusat de sedició i arrestat a l’Índia (Religión Digital, 8 d’octubre de 2020).

I és que com en el temps de la Bíblia, també hui, hòmens i dones continuen essent empresonats arbitràriament, perquè s’atreveixen a manifestar “un desafiament al sistema social, polític o religiós establert”, com diu fra Jordi Cervera.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -