- PUBLICITAT -

 

La venda d’aigua del Xúquer a Almeria suposa acabar definitivament amb un riu que està sobreexplotat 

Xúquer Viu demana la dimissió dels responsables de l’operació 

Aquest matí hem pogut saber que està en marxa l’operació d’una cessió de drets de la Sèquia Reial del Xúquer cap a Almeria. Es tractaria de 10 hm3 anuals durant 5 anys. Un total de 50 hm3. L’aigua es vendria entre 0’27 i 0’30 euros el metre cúbic d’aigua. El que donaria prop de 3 milions d’euros a l’any. 15 milions en els 5 anys. 

PUBLICITAT

Darrere de les extraordinàries i inèdites pluges dels últims mesos ens trobem un riu exsangüe, completament esgotat, al que li han pegat tants mossos en els últims anys que va aproximant-se irremeiablement a la mort, sense que les administracions facen res per impedir-ho.

Riu Xúquer

Cada nova agressió suposa un pas més en la degradació del principal riu dels valencians i valencianes. El segon riu del Mediterrani espanyol. Amb la seua aigua s’alimenta la nostra Albufera, a la que també li neguen l’aigua que necessita. El Xúquer dona de beure a la ciutat de València, la seua àrea metropolitana i a la ciutat de Sagunt.

El Xúquer va consagrar la seua sobreexplotació amb les extraccions  salvatges d’aigua de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que li van restar 400 hm3 anuals de cabal que van deixar d’arribar a la mar. Hui en dia la meitat de l’aigua del Xúquer es queda en aquelles terres, sense que el Ministeri faça res per evitar-lo.

El Xúquer rega des de temps immemorials les terres de la Ribera, cada vegada amb menys aigua. Ara alguns dels dirigents de la principal sèquia valenciana volen fer negoci amb la seua aigua pegant-li al riu una punyalada a traïció. Des dels anys 70 a través del Canal Xúquer-Túria també es reguen altres comarques valencianes.

Fa pocs anys volgueren donar-li el colp de gràcia al Xúquer mitjançant un transvasament al Vinalopó des de Cortes de Pallàs per transvasar tots els anys 80 hm3. La reacció de la societat valenciana i de la comarca de la Ribera va canviar el punt de transvasament al final del riu, a l’assut de la Marquesa, i va condicionar els transvasaments a sobrants del riu. Ara des del Ministeri i la Conselleria tornen a oblidar-se d’un riu al que no li sobra aigua augmentant l’aigua a transvasar a preu de saldo.

Per últim volen que l’aigua del Xúquer arribe fins als hivernacles d’Almeria. A fer negoci per pagar els deutes i les obres insostenibles per a la modernització dels comercials de l’aigua de la Ribera. Negoci i més negoci. 

No senyors, el Xúquer no és l’Amazones. Volen que la seua aigua arribe de Sagunt fins a Almeria, distants 500 km. És un riu sobreexplotat al que li falta aigua i al que la Confederació i la Conselleria, li han deixat, un cabal ecològic ridícul en els últims 4 km del riu. Un cabal de 0’5 m3 per segon. Tan sols un 1% del que porta el riu en règim natural. Un riu amb uns cabals ecològics completament insuficients que a penes arriba a la mar.

Des de Xúquer Viu demanem la dimissió de les persones involucrades en aquesta operació. Demanem explicacions al Ministeri de Transició Ecològica, començant per la ministra Teresa Rivera. Demanem el pronunciament immediat de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, començant per la consellera Mireia Mollà.

Fem una crida a la societat valenciana per a la defensa del Xúquer i de l’Albufera que de nou està en perill per interessos econòmics.

- PUBLICITAT -