- PUBLICITAT -

 

Per Sara Moreno Tarín
Font de la informació: Nosaltres La Veu

Actualment, el poble valencianoparlant de Castelló de la Ribera forma part dels 27 municipis del País Valencià els quals el seu topònim oficial és la forma castellana. En aquest cas és Villanueva de Castellón. No obstant això, el passat 21 de novembre el govern municipal d’aquesta localitat donava el tret d’eixida a la via legal per canviar aquesta denominació a la forma única i valencianitzada “Castelló”. Així, es va aprovar en sessió plenària l’inici de l’expedient per al canvi de topònim amb els vots a favor de Compromís i el PSPV, l’abstenció d’Esquerra Unida i els vots en contra del PP.

El 19 de desembre, la Secció Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), a petició d’Òscar Noguera, alcalde de la localitat, considerava que la denominació correcta i adequada, des d’un punt de vista històric i lingüístic és la forma única “Castelló”.

Ara, seguint el procediment usual, la proposta torna al plenari municipal, que se celebrarà aquest dijous a les 21h al Saló d’Actes de la Casa Consistorial del poble i es transmetrà en directe a través de la pàgina web www.elmiragall.org, des de la web municipal www.villanuevadecastellon.es i des de la plataforma YouTube. L’onzé punt de l’ordre del dia de la sessió ordinària és la contestació a la única al·legació que ha rebut el canvi de nom del municipi i l’aprovació definitiva, si escau.

Segons fonts consultades per NLV, en aquest escrit d’al·legació no es planteja cap qüestió jurídica ni administrativa que afecte a la tramitació de l’expedient administratiu ni al dictamen de l’AVL. De manera que en cas d’acceptació en el plenari de demà, aquest canvi haurà de ser aprovat pel Consell de la Generalitat, l’òrgan competent, mitjançant decret. Llavors, es notificarà a l’entitat local interessada i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). L’acte d’aprovació del decret posarà així la fi definitiva a la via administrativa.

- PUBLICITAT -