- PUBLICITAT -

El filòsof castellonenc revisita la seua infantesa en la reedició de la seua obra més personal, publicada per la Institució Alfons el Magnànim dins de la col·lecció Moment Memorialística

CN | Aida

La INMAVI – Magatzem de Gil es va omplir de gom a gom el passat divendres per acollir la presentació de la reedició de El solatge del temps, una de les obres més personals del castelloner, filòsof i escriptor Tobies Grimaltos. L’acte, organitzat per la Institució Alfons el Magnànim, va comptar amb la col·laboració de l’associació cultural Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló i va reunir nombrosos assistents interessats en l’obra de l’autor castelloner.

Acompanyat pel director de la Institució Alfons el Magnànim, Enric Estrela, i el director de la col·lecció Moment Memorialística, Xavier Serra, Tobies va compartir amb el públic les motivacions que el van portar a escriure aquest llibre, així com les reflexions que han sorgit arran de la seua reedició catorze anys després de la seua primera publicació.

Enric Estrela i Tobies Grimaltos

Un llibre que captura l’essència del Castelló dels anys 60

El solatge del temps és una obra que conjuga memòria i literatura, on Tobies rescata episodis de la seua infantesa en un Castelló rural en ple procés de transformació. A través d’una quarantena de capítols, l’autor narra escenes quotidianes d’una època que hui sembla llunyana: des de la mecanització del camp i les tasques agrícoles fins als jocs infantils al carrer o el descobriment de la vida a través d’anècdotes personals.

Amb un estil que combina la crònica i la narrativa, Tobies ofereix un testimoni ple de detalls, on cada record ressona en la memòria col·lectiva de moltes generacions. “El temps ens determina i ens constitueix“, va assenyalar l’autor durant la presentació, remarcant com la revisió d’aquest text ha estat per a ell un exercici de reflexió i retrobament amb el passat.

Enric Estrela, Tobies Grimaltos i Xavier Serra

Tot i tractar-se d’experiències personals, l’obra transcendeix la memòria individual i esdevé un relat literari que connecta amb qualsevol lector interessat a entendre com era la vida en un poble valencià als anys 60. Tobies ha volgut que El solatge del temps es llija no com una autobiografia tradicional, sinó com un llibre de ficció basat en records, on la fidelitat als fets concrets és secundària davant el valor evocador de la narració.

Moment Memorialística: una col·lecció que preserva la memòria i la identitat

La reedició d’aquesta obra s’emmarca dins de la col·lecció Moment Memorialística, un projecte impulsat per la Institució Alfons el Magnànim amb la voluntat de donar visibilitat a la literatura memorialística valenciana. Dirigida per Xavier Serra, aquesta col·lecció inclou obres que reconstrueixen vivències personals i col·lectives, contribuint així a preservar la memòria històrica i cultural del territori.

Actualment, la col·lecció compta amb onze títols, entre els quals es troben Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979), de Josep Piera Rubio; Quan ho teníem tot per fer, de Vicent Palacios; Diari de Sotaia, de Joan Pellicer i Bataller, o Crònica parcial (1971-1987), d’Enric Banyuls i Enric Beltran, entre altres.

Cada un d’aquests llibres aporta una visió única sobre diferents moments de la història recent valenciana, relatats des de la vivència personal dels seus autors. Aquesta diversitat d’experiències permet als lectors endinsar-se en diferents èpoques i contextos, des de la transició democràtica fins a les transformacions socials dels últims anys.

Una presentació carregada d’emoció i complicitats

L’acte de presentació va concloure amb un col·loqui en què els assistents van poder dialogar amb l’autor sobre les seues impressions i records. L’ambient proper i distés va permetre compartir experiències i reflexions sobre el pas del temps, la memòria i la importància de preservar la història quotidiana a través de la literatura.

Amb aquesta reedició, El solatge del temps es reafirma com una obra imprescindible per a aquells que vulguen descobrir –o redescobrir– el Castelló d’una altra època a través de la mirada atenta i reflexiva de Tobies Grimaltos, un autor que continua deixant empremta en el panorama literari valencià.

Galeria fotos

“El solatge del temps” de Tobies Grimaltos - març 2025_179

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací