PUBLICITAT

 

La reiteració i insistència del president Pedro Sánchez perquè el president de la Generalitat de Catalunya condemnara la violència (quan el president Torra ho ha fet diverses vegades) també l’hauria d’adreçar al rei Felip VI i a son pare, el rei emèrit. Perquè el Sr. Sánchez, tan zelós perquè el president Quim Torra condemne la violència, s’oblida que la dictadura franquista, amb nombrosos presos polítics i assassinats, no ha estat mai condemnada ni per Felip VI ni per Joan Carles I.

El president Sánchez també hauria de demanar al Sr. Felipe González, president del govern en temps del GAL, que condemnara la violència d’aquest grup terrorista, que produí segrestos, atemptats i assassinats.

I és que, o el president Pedro Sánchez té amnèsia i no recorda que el dictador va legitimar la seua successió en el rei Joan Carles o bé considera que aquest rei i el seu fill no tenen res a vore amb la dictadura, quan són hereus del dictador, ja que va ser Franco qui nomenà Joan Carles successor seu.

El mateix Sr. Sánchez ha condemnat el terrorisme del GAL? És molt interessant vore un vídeo del programa “Moros y cristianos”, on el Sr. Pedro Sánchez, amb 25 anys, té una intervenció curiosa en relació als acusats del GAL (El Nacional, 29 de setembre de 2019).

El Sr. Sánchez vol donar lliçons de democràcia, però hauria de començar per demanar al rei (com fa amb el president Torra) una condemna ferma del franquisme. I no ho farà. I al Sr. Felipe González una condemna rotunda del GAL. Cosa que no va fer en el seu moment.

També cal recordar, ara que el president Sánchez parla del respecte a la sentència contra els líders independentistes, que el Sr. Felipe González, amb milers de militants socialistes, va protestar el dia que els Srs. Barrionuevo i Vera van entrar a la presó, perquè el Sr. González i els qui l’acompanyaven estaven en desacord amb la condemna que els havia imposat el Tribunal Suprem.

PUBLICITAT
Gonzalez i Barrionuevo a la porta de la presó de Guadalajara

El Sr. Sánchez no utilitza la mateixa vara de mesurar en un cas i en els altres, ja que per al president Torra diu una cosa (que condemne la violència) i per al rei i el rei emèrit i per al Sr. Felipe González no els demana que condemnen la dictadura i els GAL.

Per altra part, el president Sánchez ha dit que vol eliminar el ducat de Franco concedit per Joan Carles a la dona del dictador i també altres títols nobiliaris semblants. Però el cert és que fa poc més d’un mes (Público, 15 de setembre de 2019), el govern en funcions, presidit pel Sr. Sánchez, va renovar el ducat que el 1948, a títol pòstum, Franco va concedir a José Antonio Primo de Rivera.

Per cert: ¿el Sr. Sánchez ha condemnat la violència dels cossos de seguretat l’1 d’octubre de 2017 durant el referèndum? ¿I la violència que hem patit a Catalunya, també per part dels cossos de seguretat, els darrers dies?

El Sr. Sánchez sap que a Europa, la comissària de Drets Humans ha exigit al govern d’Espanya que investigue “l’ús excessiu de la força” per part de la policia. La Sra. Dunja Mijatovic ha dit: “Em preocupen els atacs a periodistes i les denúncies d’ús desmesurat de la força de la policia”. ¿Condemnarà el Sr. Sánchez la violència de la policia?

Per altra part, el Sr. Grande-Marlaska intenta criminalitzar l’independentisme, amb l’objectiu d’equiparar-lo amb ETA i així poder justificar les detencions.

També resulta del tot surrealista que el Sr. Sánchez diga que “el desig de l’independentisme és que la dreta governe”. ¿No recorda el Sr. Sánchez que l’independentisme va recolzar la moció de censura que, l’any passat, va presentar l’actual president en funcions del govern i que gràcies als vots dels diputats independentistes, ell va ser elegit president del govern d’Espanya?

I encara un últim apunt que demostra el gran “respecte” del govern espanyol per les decisions judicials: la ministra Carmen Calvo va dir (La Vanguardia, 29 d’octubre de 2019) que “el govern espanyol no entendria que Bèlgica no entregara els qui estan fugits de la justícia espanyola”, en relació al president Puigdemont. I és que el “respecte” del govern espanyol per la justícia fa que la Sra. Calvo amenace Bèlgica amb represàlies si no extradeix el Sr. Puigdemont. Com l’última posada de pota del Sr. Sánchez en relació a qui controla la fiscalia. I després diuen que defensen la separació de poders.

Amb tot això, no va resultar gens estrany que el diumenge 27, en la manifestació convocada a Barcelona per Societat Civil Catalana, els ministres Ábalos i Borrell, amb altres dirigents socialistes, anaren plàcidament del bracet del PP i de Cs.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -