- PUBLICITAT -

CN | Jose Mena Àlvarez

En les historíes naturals de Jules Renard vais llegir que

…no hi ha cap racó en què no penetre un tros de nit…d’ella se’n desprenen esquerdes, embrancats a l’atzar. Així neixen les rates penades. I a este origen els deuen el fet de no poder soportar la llum del dia…però, no, no són dolentes. No ens toquen mai i «armat» amb les meues càmeres vaig baixar a una de les seues «cases» per fotografiar-les.

El projecte fotogràfic Quiròpter a la Comunitat Valenciana ja fa un temps que està en marxa amb la intenció de fotografiar i classificar estos mamífers en el seu estat natural i en les seues variades espècies. Com se sap, es tracta d´un mamífer nocturn molt unit a la cultura valenciana i a l´escut de la seua ciutat, ja que es diu que un signe de la Reconquesta de la ciutat per Jaume I seria el vol agitat d´estos mamífers. A més, es tracta d’un animal lligat a la literatura i al cinema, des que el novel·lista irlandès Bram Stoker (1847-1912) el va utilitzar com a símbol del vampirisme al llibre que porta el conegut títol de Dràcula (1897), en què el vampir es converteix a voluntat en una rata penada quan vol passar desapercebut o simplement anar volant a un altre lloc. A partir de llavors este curiós moixeguet quedaria associat a la por i al terror, sent com és, l’únic mamífer capaç de volar i que s’ha adaptat a nínxols ecològics diferents per tot el món.

PUBLICITAT

No en va, la rata penada exerceix un control de plagues extraordinari, ja que són enormes consumidors d’insectes que eviten l’ús de pesticides i plaguicides químics que tenen efectes negatius sobre el medi natural. A la Comunitat Valenciana he pogut fotografiar en el seu espai natural un bon nombre. No és una tasca fàcil ni senzilla, ja que la fotografia nocturna i les cavitats que cal penetrar per a este disseny fotogràfic són àrdues, costoses, que requereixen un gran desplegament de material tècnic, on tenim poc marge per a la improvisació, és a dir tot ha d’estar preparat per endavant. A la natura això requereix crear un escenari apropiat, conèixer la possible trajectòria de l’animal per després realitzar múltiples assajos.

La tasca de conscienciació i protecció del ratpenat comença en el moment en què s’explica i es mostra al públic este treball i la realitat actual d’este menut mamífer volador.

No oblidem que, moltes espècies de rates penades repartides per tot el globus, estan en una situació força crítica. La Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) identifica més de 200 espècies en perill d’extinció, vulnerables o “gairebé amenaçades”. La greu crisi ecològica actual també afecta esta espècie, ja que la tala i la crema indiscriminada de boscos, unit a la contaminació de l’aigua i l’excés de plaguicides, estan minvant en gran manera la població d’estos animals.

El fet que siga un animal tremendament silenciós i nocturn, unit a una mitologia associada al cinema de terror, sembla que juguen en contra, ja que passa desapercebut o menyspreat. El que es pretén en este projecte és deixar constància de la seua realitat actual i la necessitat de conservació del quiròpter en un lloc, com ara València, on és un referent simbòlic. No hi ha valencià que no ho reconega entre el patrimoni cultural. Però no ens hi quedem ahí, ja que este projecte és ambiciós i vol estendre’s a tota la geografia nacional.

 

 

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací