- PUBLICITAT -

 

El pa és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània, juntament amb l’arròs, la fruita, els llegums o l’oli, i per això el seu consum és molt important en la salut dels seus consumidors.

Va ser el 29 d’octubre passat quan el pa roscà, un dels pans artesanals més preuats a l’Alcúdia, va rebre una de les 80 estreles atorgades per un certamen nacional, que promociona els forns artesanals. D’aquesta manera el pa roscà ha entrat, ben merescudament, a la ruta espanyola del pa bo, organitzada pel Pa de Qualitat i Panàtics.

El pa roscà ha nascut a La Pastisseria de l’Alcúdia, un forn artesanal de l’amic Jesús Hernandis i que abans, durant molts anys, van portar els seus pares, els entranyables amics Pepe Hernandis i Filo Vallès, dues persones molt estimades i, no cal dir, molt conegudes, a l’Alcúdia. El nom de pa roscà fa referència al malnom dels alcudians, que a la comarca som coneguts com a roscans, de la mateixa manera que els de Guadassuar són coneguts com a carabassots i els carletins com a lleganyosos.

Jesús Hernandis, a l’esquerra, amb el pa roscà

Aquest pa roscà, com m’ha comentat el “pastissero”, que és com els alcudians anomenem col·loquial i afectuosament l’amic Jesús Hernandis, està fet amb una massa mare de blat dur i de farina T.80. Degut a tot això, aquest pa esdevé un aliment artesanal, elaborat a mà i amb una fermentació molt llarga, que fa possible un pa alveolat, amb un sabor, aroma i fragància característic. Degut a la seua elaboració artesanal, aquest pa és molt bo i molt digestiu i a més, té una conservació molt bona, com passava abans amb el pa tradicional. La farina que utilitza el forn de Jesús Hernandis per tal d’elaborar aquest pa roscà, ve de Cericinos de Campo, a Zamora.

El forn de Jesús Hernandis, al carrer Major 11, té una història llarga, ja que va ser comprat al forner Emilio Boix, el 1936, per Joaquín Alapont i Alfonsa Hernandis, tiets de l’actual propietari, Jesús Hernandis. Aquest forn, un dels més tradicionals i més valorats de l’Alcúdia (i no només pel pa, sinó també per les coques cristines i els merengues, els pastissets de moniato, les mones i les coquetes de cacau) està molt a prop d’on van viure els meus pares quan es van casar, al carrer Major, i d’on ara viuen les meues germanes. Per això el forn de Pepe i de Filo, abans, i ara de Jesús, és el forn de casa. I és que l’amistat que les meues germanes i jo mateix tenim amb Jesús el “pastissero”, ve de l’amistat dels meus pares amb Pepe i Filo i que ara mantenim i conservem amb Jesús.

El premi d’aquesta estrela atorgada, ben merescudament, al pa roscà de l’Alcúdia, és un reconeixement al treball ben fet, per un forn tradicional que atén els seus nombrosos clients, sempre fidels i agraïts, tant pel tracte que reben com també per l’excel·lent pa i pels dolços. El pa tan bo que fa Jesús Hernandis i els treballadors de La Pastisseria, amb Jesús, Emili, Adrià, Milena i Laura, és un aliment que els alcudians apreciem i mengem amb delit. Per això aquesta estrela atorgada a Jesús Hernandis, és el reconeixement a la faena ben feta, que els clients de La Pastisseria valorem i consumim amb plaer i orgull.

PUBLICITAT

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -