- PUBLICITAT -
Temps de lectura 4 minuts

Xúquer Viu adverteix que el nou Pla Hidrològic «no servirà per a evitar el deteriorament progressiu» del riu

La plataforma Xúquer Viu ha lamentat aquest dimecres que el nou Pla Hidrològic «no servirà per a evitar la deterioració progressiva» del riu, i ha criticat que «tota l’atenció institucional i mediàtica» s’haja destinat al Tajo-Segura «mentre que la sobreexplotació del Xúquer ha quedat oblidada».

En aquest sentit, l’entitat ha alertat en un comunicat que «la persistència de la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, els insuficients cabals ambientals, el transvasament al Vinalopó o la perpetuació de la precarietat de l’Albufera deixen el Xúquer en una situació de deteriorament progressiu».

A falta de conèixer si hi ha hagut alguna modificació en l’aprovació del Pla Hidrològic del Xúquer al Consell de Ministres respecte al que va aprovar el Consell Nacional de l’Aigua, fet que l’entitat no veu «probable», per a Xúquer Viu el nou planejament «no servirà per a aconseguir els objectius ambientals, i la degradació de les nostres masses d’aigua persistirà i s’aguditzarà en el futur, a conseqüència del canvi climàtic».

PUBLICITAT

En aquesta línia, l’entitat acusa la Generalitat Valenciana d’«oblidar completament» la situació de sobreexplotació del principal riu dels valencians, el Xúquer, i les seues masses associades com l’Albufera. «La falta d’avanços substancials suposa una amenaça per al futur del Xúquer i de l’Albufera. S’ha cedit als interessos privatius, com els de la Manxa Oriental i del Vinalopó, en detriment dels nostres recursos. Si l’objectiu principal era donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, que fixa 2027 com l’última oportunitat d’aconseguir el bon estat dels nostres rius, aqüífers i zones humides, aquest Pla, tal com s’ha fet, no complirà amb aquest objectiu», avisen.

Per a la plataforma, «els escassos aspectes positius aconseguits respecte a l’anterior pla són clarament insuficients, en un context de canvi climàtic que afectarà notablement els recursos hídrics», i no s’han resolt «de manera satisfactòria» aspectes «fonamentals».

En aquesta línia, sosté que el Pla Hidrològic «no resol, sinó que agreuja la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que és la principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades», i critica que, en lloc de declarar l’aqüífer com a «sobreexplotat» i de limitar les extraccions i posar en marxa un pla per a la seua recuperació, la confederació hidrogràfica «ha optat per mantindre i ampliar les assignacions que superen la recàrrega natural i establir noves reserves insostenibles per al regadiu».

L’entitat ha posat l’accent en el fet que els cabals ecològics per al Xúquer i altres rius «són insuficients, incompleixen la metodologia establerta i la mateixa Instrucció de Planificació Hidrològica». «Les modificacions proposades no arriben a compensar la pèrdua de cabals per la modernització de regadius», denuncien, i consideren que és especialment «preocupant» la situació del cabal en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura, on arriba a ser de només 0,5 m³/segon en els últims quatre quilòmetres de riu, l’1% del que porta el riu en règim natural.

A més, sostenen que l’anunci d’un conveni per a 10 anys per a transvasar 278,2 hm³ del Xúquer al Vinalopó «hipoteca el futur del riu i de l’Albufera», i afegeixen que el mateix Pla «reconeix la gravetat de la situació futura, en establir un dèficit de 250 hm³, que eleva fins a 300 hm³ a conseqüència del canvi climàtic, a causa de la forta disminució de recursos».

Així, han incidit en el fet que l’actual situació de sobreexplotació «fa del tot impossible atendre cap altra demanda sense posar en greu risc les nostres masses d’aigua», i en el fet que no es garanteixen els cabals ambientals per a l’Albufera. «Dels 210 hm³ assignats, com a cabal ecològic, només es justifica la procedència de 15 hm³, i en queden altres 45 sense garanties clares», exposen.

La plataforma posa l’accent que no hi ha garanties que es compense «adequadament la pèrdua de cabals per a la modernització de regadius», que suposa una «reducció molt significativa sobre els retorns i les aportacions subterrànies que per infiltració reben l’Albufera i el Xúquer, espais que formen part de la Xarxa Natura 2000».

En aquest sentit, lamenten que no s’haja realitzat una avaluació global sobre els impactes de la modernització en el seu conjunt, la qual cosa hauria d’haver sigut «imprescindible».

- PUBLICITAT -