CN | La Fundació. Rubén Galera
El Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló-La Fundació, després de vora tres mesos de descans, ha représ les seues activitats culturals en el seu lloc habitual, el 2n pis de l’Obrera. El divendres 29 de setembre, el professor de la Universitat de València, Rafa Roca (Alaquàs) va presentar el seu últim llibre, Proejant el temps (2022, Institució Alfons el Magnànim), acompanyat de Xavi Serra (Sueca), editor de la col·lecció on s’ha publicat el llibre, Moment Memorialística. Davant d’un públic de vora trenta persones, editor i autor posaren en valor la literatura memorialística i explicaren el context social i geogràfic en què es va coure la idea de començar un llibre d’este tipus amb una presentació que des de la GICC-La Fundació van titular «Remar contra el temps: Verona i València sota la mirada del professor Rafael Roca».
Xavi Serra va explicar que el propòsit de la col·lecció de l’IAM és omplir un buit editorial sobre literatura memorialística i que cal posar-la en valor i oferir una finestra als autors i les autores que la conreen. Va destacar que el llibre de Rafa Roca reunix una sèrie de virtuts que el fan únic: és alhora un dietari i un llibre de viatges, el viatge a Itàlia li permet a l’autor fer unes comparacions molt riques entre veronesos i valencians i les aventures de Rafa són les d’un universitari contades sense mistificacions.
L’autor del llibre, Rafa Roca, va començar la seua intervenció explicant el significat del títol del llibre (Proejant el temps) i algunes anècdotes que li han ocorregut d’ençà que el llibre es va publicar en 2022. Entre els casos que va relatar, hi ha, per exemple, que és un verb (proejar) que conté el Diccionario de la llengua espanyola, però no –aleshores- el Diccionari normatiu valencià. Ara, però, ja l’incorpora.
Quant a les motivacions per escriure un dietari, Rafa va remarcar que la seua activitat professional i investigadora està molt lligada als gèneres periodístics. Per això, va voler acostar-se a l’assaig literari, començant amb una estada docent a Verona que va fer l’abril de 2019. Aleshores va considerar que volia reflectir el seu dia a dia universitari i la seua faceta d’historiador comarcal iniciant un dietari que s’allargà trenta-sis setmanes. D’altra banda, també volia reflectir com és la vida d’un filòleg que té com a tema d’estudi principal la Renaixença valenciana. Tot plegat, fa constar al llibre -i reivindica- la importància dels Jocs Florals valencians, d’una banda; i parla de Blasco Ibáñez i fa reflexions i comentaris de vocables valencians en desús, de l’altra. La primera intervenció de Rafa Roca acabà amb la justificació de per què el dietari conté un epíleg i per què concidix amb l’inici de la pandèmia. En definitiva, l’autor de l’Horta Sud explica el món que l’envolta des de Verona i des d’Alaquàs, per reflexionar i comparar Itàlia i el País Valencia; i alhora tot plegat.
En la segona part de l’acte es va establir un diàleg entre l’editor i l’autor. Finalment, es va cedir la paraula al públic i per acabar, Rubén Galera, que va presentar els ponents, va enunciar les dates de les pròximes activitats culturals de la Regidoria de Cultura i del Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló-La Fundació.