- PUBLICITAT -

CN | La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció

Tot s’accelera i els científics del clima estan molt preocupats perquè anem superant les previsions dels pitjors escenaris que havien previst. Mentrestant els de dalt, en volta de ficar-se a resoldre-ho, s’enxarxen en guerres i genocidis en benefici de les grans companyies transnacionals. Fins i tot allunyen la COP28 a Dubai, als Emirats Àrabs Units, un país petrolier que no vol reduir la producció de petroli…

Per això joves, ecologistes i gent sensibilitzada que no vol deixar als seus fills/nets un món cremat, desèrtic, ens alcem per tot el món i protestem per a reivindicar el que demanen el científics del clima: reducció a la meitat dels combustibles fòssils durant esta dècada i protecció real dels ecosistemes. I durant estos dies hem organitzat:

1-D: Xerrada sobre les Zones de Baixes Emissions, a València

2-D: Manifestació, 18h, estació del nord de València

7 i 8-D: Camporrobles s’alça de nou per un tren públic i sostenible

Comparteix-ho, participa on pugues i aplica les solucions ecològiques. Recorda: AVUI ACTIUS O DEMÀ SOCARRATS!

Davant l’emergència climàtica que JA patim: Solucions i no declaracions

Nosaltres, les persones afectades pel canvi climàtic als pobles i ciutats del País Valencià ens manifestem per a demandar un entorn digne i sa, per a desenvolupar les nostres vides. Exigim als governs locals, autonòmics, nacionals i internacionals que complisquen amb el seu deure de protegir la vida i el futur de totes les persones. Esperem d’ells una resposta suficient i adequada contra la crisi climàtica que travessem, a través d’una transformació sense precedents que pose en el centre a les persones, la ciència, la reducció de les desigualtats i la justícia climàtica.

L’any 2023 està sent el més calorós de la història de la humanitat i darrere el 2022 de rècords sense precedents, els efectes del canvi climàtic ja impacten de manera desastrosa a milions de persones en el nostre territori i en la resta del planeta. Les onades de calor, les sequeres extremes, les pluges torrencials, els incendis forestals, etc. estan causant milers i milers de víctimes mortals. Unes pèrdues i danys que impacten especialment sobre les dones i els col·lectius i països més vulnerables, la responsabilitat històrica dels quals davant l’emergència climàtica és molt xicoteta.

Això no és just. No és just perquè mentre les grans empreses contaminants, transnacionals i de l’Ibex 35 obtenen milers de milions d’€ de beneficis cada any, a costa de les butxaques de la ciutadania, al mateix temps agreugen la crisi climàtica i les desigualtats.

Fem una crida als governs municipals i a la Generalitat Valenciana perquè acceleren la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i sostenible, que estiga més participat per la societat, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica i en les energies renovables. És urgent que les polítiques energètiques estiguen encaminades a abandonar les energies fòssils i nuclears, i responguen a una planificació democràtica que impulse la ubicació racional de les renovables, l’autoconsum i les comunitats energètiques de consumidors. El desplegament descentralitzat de renovables ha de ser compatible amb la conservació de la biodiversitat així com el repartiment dels seus beneficis als habitants del territori, no pot fer-se a costa de la preservació de modes de vida rurals sostenibles.

Els nous governs poden i han d’oposar-se al tancament de línies de ferrocarril com la d’Utiel-Aranjuez, han de promoure la gestió pública de l’aigua 100%, la recuperació plena de rius, aqüífers i zones humides, i incentivar l’adaptació de les empreses de manera que aconseguisquen emissions neutres abans de 2030 i al mateix temps generen llocs de treball dignes, verds i sostenibles.

És el seu deure evitar i revertir els danys causats per infraestructures innecessàries, contràries a les directrius europees i a les recomanacions dels experts en l’actual context d’emergència climàtica, com la ZAL del port de València, la prevista ampliació del port i la creació d’un accés nord, la sobreextracció d’arena del fons marí per a l’ampliació i l’efímera reposició de platges, la duplicació del Bypass, les ampliacions de diverses autovies, la culminació de l’autovia CV-60, les macroplantes fotovoltaiques i la línia de Molt Alta Tensió, els transvasaments dels rius, com el Xúquer, les infraestructures per al tren d’Alta Velocitat, així com les greus ferides que degraden el nostre territori i atempten contra la biodiversitat.

És urgent que les administracions locals i l’autonòmica posen en funcionament un sistema públic que redistribuïsca els treballs de cures, treballs que són essencials per al manteniment de la vida de les persones, però estan desvalorats socialment i econòmicament i recauen quasi exclusivament en les dones. La responsabilitat de la reproducció social ha de ser compartida per les administracions públiques, les empreses, les famílies, els sexes i les diferents generacions. Sense aquesta redistribució no serà possible un futur ecosocial just, feminista i sostenible.

Exigim als nostres responsables polítics que complisquen la legislació europea que els obliga a crear mecanismes que facen efectiva la participació ciutadana real, democràtica i amb poder de decisió en matèria climàtica i mediambiental.

Per tot això, en el marc d’una crida internacional, ens mobilitzem com a persones afectades i en solidaritat amb els països del Sud Global més impactats per la crisi climàtica. Mentre els governs mundials es reuneixen a Dubai en la COP28, ens unim en aquesta mobilització per a denunciar públicament la falta d’ambició i algunes males pràctiques dels governs nacionals, regionals i locals, juntament amb la cobdícia de les grans empreses i la indústria fòssil. Al mateix temps reclamem el respecte als drets de llibertat d’expressió i reunió en la COP28 i a tot el món, així com l’alliberament de les persones preses a la Unió dels Emirats Àrabs per exercir-los. Exigim que s’inicien de manera immediata els canvis necessaris per a afrontar la crisi climàtica en les polítiques energètiques, urbanes, agràries, socials, econòmiques, educatives i culturals, que protegisquen les persones, especialment les dones, i la biosfera enfront de les múltiples agressions que ens deixen cada vegada més exposades i davant “les portes de l’infern climàtic”, en paraules del Secretari General de Nacions Unides.

Demanem també l’alto el foc en totes les guerres i conflictes actuals, que cap govern envie armes als països implicats i que els esforços i els diners públics de tots i totes es dirigisquen a resoldre el major problema que tenim plantejat actualment, l’emergència climàtica, que posa en perill la supervivència de més d’un milió d’espècies i potser la nostra pròpia…

Al mateix temps, exigim cuidar l’aigua, un bé públic imprescindible i escàs, amb una adequada gestió i tractament de les residuals, promocionant els cultius de temporada, locals i de menys consum hídric, combatent l’excés de regadius i els pous il·legals, defensant ecosistemes clau com Doñana i L’Albufera. Cuidar la salut disminuint la contaminació atmosfèrica, que cada any mata a més de 44.000 persones només a Espanya, i protegir la sanitat pública i de qualitat. Detindre la pèrdua de biodiversitat que proveeix serveis ecosistèmics imprescindibles per al manteniment de la vida i garanteix la salut del planeta i els seus habitants.

Demanem als nostres dirigents que fomenten la mobilitat activa i sostenible (a peu, amb bicicleta, patins i patinet), reforcen el transport públic, implementen les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a les nostres ciutats, impulsen un model ferroviari de rodalies i regionals que vertebre el territori i refrede el planeta, i que eliminen els vols curts amb alternativa ferroviària. També exigim que apliquen ja les 4R, reducció, reparació, reutilització i reciclatge dels residus, i elaborar un pla de tancament progressiu de les incineradores, molt contaminants, que estan situades prop dels barris populars. Que potencien la justícia climàtica, quan milions de persones es veuen obligades a abandonar les seues llars, hem de lluitar pels seus drets a tot el món i destinar fons internacionals suficients a l’adaptació a les pèrdues i els danys dels països i comunitats més vulnerables.

Exigim que els governs combaten el poder dels lobbies econòmics que s’enriqueixen amb la crisi climàtica, acabar amb la pobresa energètica assegurant el subministrament a cada persona com un dret humà, parar les infraestructures contaminants, com les ampliacions d’aeroports, ports i autopistes que aprofundeixen en el problema en comptes de mitigar les causes. Adaptar-nos a la crisi climàtica renaturalitzant les nostres ciutats perquè siguen resilients i habitables, en lloc de crear illes de calor i asfalt on el poc arbratge urbà que existeix es continua tallant per projectes urbanístics propis del segle passat, una exigència dels nostres compromisos internacionals i de l’Acord de París, en els quals Espanya no ha de quedar-se arrere perquè “El retard en l’acció climàtica significa morts” (António Guterres, Secretari General de l’ONU 2022).

Aliança pel Clima

- PUBLICITAT -