- PUBLICITAT -

 

El Centre de Salut de Castelló realitza PCR a tots els casos sospitosos: així és el protocol de Sanitat per a la detecció precoç del coronavirus i demana la col·laboració ciutadana per a totes aquelles persones que es realitzen la prova complisca les normes establertes pels sanitaris.

L’objectiu del Centre és detectar els contagis de manera precoç, una cosa clau per parar la transmissió. Aquesta estratègia és un nou protocol sanitari que introdueix canvis, sobre tot amb els asimptomàtics.

El Centre de Salut de Castelló seguint instruccions del Ministeri de Sanitat realitza protocols per aconseguir la detecció precoç dels casos de coronavirus. La clau, és realitzar una prova PCR “a tota persona amb sospita d’infecció” al més prompte possible.

PUBLICITAT

Perquè totes aquestes proves i esforços que es realitzen des del Centre tinguen la màxima eficiència és molt important seguir les indicacions dels sanitaris i ser rigorós amb els protocols marcats per ells, les proves, els controls dels rebrots no serveixen per a molt si les persones afectades no es queden a casa i s’aïllen completament de la resta.

Després de realitzar-li la prova PCR de COVID-19 per sospita d’infecció per Coronavirus, des del Centre de Salut se l’informa que ha de realitzar un aïllament domiciliari obligatori, en un primer moment fins a obtindre el resultat d’aquesta prova i una vegada comunicat el resultat fins al dia que li indique el professional sanitari que li atén. En principi seran tres dies des de la resolució de la febre i del quadre clínic amb un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes o des de la data de la presa de mostra per al diagnòstic.

En tot cas, encara que no tinga símptomes i siga negatiu, si ha tingut contacte estret amb un cas positiu, haurà d’estar aïllat durant els 14 dies posteriors al contacte, reduïble en cas de realitzar-se PCR amb resultat negatiu transcorreguts 10 dies.

Als afectats que es realitzen la proba signaran un document afirmant haver entés totes les indicacions que se li han donat per part de l’equip sanitari i acceptant la seua responsabilitat a seguir-les, sent informat que l’incompliment de l’ordre d’aïllament suposa un delicte greu contra la salut pública.

Des de l’Ajuntament de Castelló volen comunicar que es posen a disposició del Centre de Salut de Castelló per ajudar i col·laborar en tot el necessari perquè es complisquen les normes establertes i evitar la transmissió del virus.

La situació actual de Castelló a data de 13 d’agost de 2020 a les 15.00h segons indica el panell són del dia 12 d’agost, i són visualitzades en el tauler de monitoratge, dades que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública fa públic la situació de la COVID-19 de cada municipi del País Valencià.

En el gràfic s’informa que a data de 13 d’agost de 2020 la situació a Castelló és: el número de persones contagiades des que començà la pandèmia és de 7, actualment són 2 les contagiades en els últims catorze dies.

Cal recordar que:

Hem de fer tot el necessari per a evitar la transmissió del virus i que la propagació de la malaltia no es reactive.

En aquests moments, és molt important la rentada de mans, i l’aplicació continuada de gel hidroalcohol, guardar la distància de seguretat interpersonal com a mínim d’1,5 metres i a partir de sis anys estem tots i totes obligats i obligades a l’ús de la mascareta en tot moment a la via pública, a espais a l’aire lliure i a espais tancats d’ús públic o oberts al públic.

Notícia relacionada amb el Centre de Salut de Castelló

Normes bàsiques per a poder ser atesos amb la màxima seguretat i eficiència al Centre de Salut de Castelló

Informació addicional del Ministeri de Sanitat, els casos es classifiquen en:

Sospitosos, quan la persona presenta un quadre clínic d’infecció respiratòria aguda que cursa, entre altres símptomes, amb febre, tos o sensació de falta d’aire.

Probables, quan el pacient presenta infecció respiratòria amb símptomes compatibles amb la Covid però la seua PCR ha sigut negativa o no concloent.

Confirmats:

Amb infecció activa: quan un cas sospitós dóna positiu en la PCR o dóna negatiu, però el resultat en la prova IgM per serologia d’alt rendiment és positiu. També persones asimptomàtiques amb PCR positiva.

Amb infecció resolta: persona asimptomàtica amb serologia Ig G positiva, independentment del resultat de la prova PCR.

Descartats: casos sospitosos amb PCR negativa i IgM també negativa, si aquesta prova s’ha realitzat, en el qual no hi haja una alta sospita clínica.

Canvis en el criteri per a la reincorporació d’asimptomàtics

Respecte als asimptomàtics hi ha canvis. Abans, una persona havia d’aïllar-se quan presentava anticossos actius IgM, que són els que produeix el nostre cos quan ens contagiem, i també anticossos Ig G, que són els que queden en el nostre organisme quan hem passat la infecció.

Ara, segons l’actualització del protocol, si la prova llança IgM i Ig G positius la persona no necessitarà aïllament i podrà incorporar-se, per exemple, al treball.

“L’aparició d’aquestes Ig G i IgM és indicatiu que el teu cos ja està responent i, en principi, passats uns dies tindries una protecció suficient per a previndre la transmissió del virus a altres persones”, assenyala sobre aquest tema el doctor Estanislao Nistal, viròleg de la Universitat Sant Pau CEU.

Segons el protocol, amb els asimptomàtics, si es confirma que la infecció continua activa cal buscar els contactes des de dos dies abans del diagnòstic. Un període que els experts veuen insuficient. En aquest sentit, Nistal sosté que “el temps que va des dels 5-6 dies des que ens hem infectat fins al moment del diagnòstic seria la finestra del temps que hem d’analitzar”.

Definició de ‘contacte estret’: dos metres, 15 minuts

D’altra banda, el text de Sanitat considera “contacte estret” a les persones que hagen estat prop d’un cas positiu a una distància de menys de dos metres i durant més de 15 minuts.

Per això, si es detecta un cas en avió, es recomana aïllar els passatgers que es troben en un radi de dos seients, per davant, per darrere i als costats del positiu.

Joanjo Puertos

- PUBLICITAT -