La solemnitat de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu presenta al nostre país una gran riquesa de manifestacions culturals i populars. Una de les més boniques és el Cant dels Angelets d’Ontinyent, que té per missió anunciar al festa de la patrona de la capital de la Vall d’Albaida. Aquesta vila celebra cada any la seua patrona, la Concepció Immaculada de la Mare de Déu, més de cent anys abans que aquest dogma fóra proclamat per l’Església el 1854.
Des de sempre, al llarg de la Sagrada Escriptura, els àngels han estat missatgers d’un anunci de part de Déu. Des de l’anunciació de l’arcàngel Sant Gabriel a Maria, fins els àngels que a Betlem anunciaren el naixement del Déu Infant, o els qui proclamaren a les dones la resurrecció del Senyor.
També a Ontinyent els àngels, o millor, els angelets, cada any, l’últim dissabte de novembre, tenen la missió d’anunciar la proximitat de la festa de la Immaculada Concepció de Santa Maria. Per això la tradició del Cant dels Angelets d’Ontinyent, serveix des del 1662 (enguany fa 356 anys) com a preludi de les festes patronals de la Puríssima Concepció de Maria. Els setze xiquets i xiquetes que representen els angelets, formen part, des del segle XVII, de la festa d’Ontinyent.
Per donar a conèixer aquesta entranyable tradició, fa cinc anys es va publicar un llibre de setze pàgines, en forma de còmic, amb guió i dibuixos de Jesús Huguet Enguita, que va ser editat per l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En la presentació d’aquest llibre, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, afirmava que el Cant dels Angelets d’Ontinyent és “una veritable joia musical que mereix ser reconeguda a tot el territori valencià”.
L’actual imatge de la Puríssima d’Ontinyent, de plata esculpida, és de 1943, i a ella es dediquen les festes que duren pràcticament un mes, amb els Cant dels Angelets, com a tradició més coneguda, i també amb l’ofrena, la retreta, les Vespres a la Mare de Déu, la missa de descobrir, la processó general, amb els gegants i cabets i els balls populars, l’asguinaldo i la replegà, el pregó i el novenari.
El 7 de desembre, la vigília de la festa, la imatge de la Puríssima es portada des de la seua Reial i Pontifícia Capella, en una processó pels carrers del poble, fins al temple de Santa Maria, on queda entronitzada al seu tron (mentre es cantà l’himne) des d’on presidirà les festes en el seu honor.
El Cant dels Angelets d’Ontinyent celebra amb alegria, com diu la lletra d’aquest cant, la devoció d’aquesta vila en honor de Santa Maria, una festa que Ontinyent celebra des del 1662.
El cant diu així: “Hui del cel nova ha aplegat/ que Ontinyent amb devoció/ festeja la Concepció/ de Maria sens pecat./ Vos faig saber que este dia/ tota la Cort Celestial/ en Majestat sens igual/ festeja també a Maria./ Animeu-vos puix cristians/ i a la que és Mare de Déu/ festegeu i alcançareu/ de son Fill mercés molt grans./ Com és Fill tan encumbrat/ el qui a sa mare honrarà/ en el Cel li ho pagarà/ fent-lo benaventurat”.
La festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu i la tradició del Cant dels Angelets d’Ontinyent, és una mostra més de la riquesa cultural del nostre país, una riquesa que hem de conservar, divulgar i transmetre a les generacions futures. A més, el cant dels angelets d’Ontinyent ens ha d’encoratjar a ser també nosaltres, missatgers de pau i de bondat, àngels de proximitat i de sol·licitud amb tots els qui pateixen.
Cal dir que el 23 de novembre de l’any passat, el DOGV donava a conèixer que la Generalitat catalogava al Cant dels Angelets com a Bé Immaterial de Rellevància Local, una distinció que l’Ajuntament d’Ontinyent va sol·licitar a la Conselleria de Cultura el 2015.
La meua enhorabona a Ontinyent i en especial als menuts que fan d’angelets i angeletes per aquesta distinció i pel fet que, juntament amb l’Angelet de la Corda d’Alfarrasí, el Cant dels Angelets, que el dissabte passat va anunciar la festa de la Puríssima, constitueix una mostra de riquesa cultural del nostre poble.