- PUBLICITAT -

 

El Botànic tira avant la Llei d’Economia Circular després d’arribar a un acord amb el PP sobre les cremes agrícoles

Inclou mesures com ara a implantació de sistemes de recollida porta a porta i de devolució i retorn de botelles de plàstic de begudes

PUBLICITAT

Les Corts han aprovat la proposició de llei de residus i sòls contaminats per al foment de l’economia circular al País Valencià després que finalment els grups del govern del Botànic hagen arribat a un acord amb el PP per a incloure que la Generalitat establirà quan i com es poden efectuar cremes agrícoles.

Aquesta norma, en marxa des del 2018, ha tirat avant en el ple d’aquest dijous amb els vots a favor dels socis de govern (PSPV, Compromís i Unides Podem), l’abstenció de Ciudadanos i el rebuig de PP i Vox.

En concret, l’esmena del Botànic i el PP recull que la Conselleria d’Agricultura regularà els criteris i les circumstàncies fitosanitàries, d’accessibilitat i de maneig de les parcel·les per a evitar la propagació de plagues o prevenció d’incendis forestals, que s’aplicaran o concretaran en els plans de cremes agrícoles o altres instruments.

En una altra esmena transaccional, els socis i Cs han pactat articles per a millorar el tractament de residus d’aparells elèctrics i electrònics, vehicles al final de la seua vida útil, residus sòlids en el medi marí i residus tèxtils.

Durant el debat d’aquest dimecres, els grups del Botànic van defensar que és una llei municipalista i que aporta seguretat jurídica al fil de l’estatal de residus aprovada a l’abril, amb l’objectiu de deixar arrere l’anterior normativa autonòmica «obsoleta» després de més de 20 anys.

Entre l’oposició, el PP va criticar les presses del Botànic per impulsar-la com a proposició de llei «sense els controls jurídics corresponents», a més d’advertir que els ajuntaments assumiran una gran càrrega de responsabilitat. Per part seua, Cs va assegurar que amb les seues esmenes s’ha millorat aquest «nyap legislatiu», que, a parer seu, entra en conflicte amb la normativa estatal i europea.

Sistemes de devolució i control

En general, la Llei d’Economia Circular inclou mesures de prevenció de residus com ara a implantació de sistemes de recollida porta a porta i de devolució i retorn en comerços de botelles de plàstic de begudes amb una capacitat inferior a tres litres.

També preveu la creació d’una agència valenciana de residus per a desenvolupar campanyes i fer seguiment del compliment per part dels ajuntaments, junt amb els objectius de combatre el desaprofitament alimentari, respectar el «dret humà a l’aigua» en el sector de l’hostaleria i impulsar la compra pública responsable en les administracions.

Es contempla així que les institucions públiques fomenten la creació d’un teixit comercial de venda de productes de segona mà, reutilitzats o reparats, a més de zones en els ecoparcs on oferir l’accés a materials reutilitzables.

El text plasma reivindicacions de col·lectius com Aliança Zero (Ecologistes en Acció, Amistes de la Terra, Greenpeace, Retorna, Rezero i Surfrider Espanya) o Acció Ecologista Agró, els representants de la qual van assistir al ple d’aquest dimecres.

- PUBLICITAT -