- PUBLICITAT -

 

Avel·lí Flors i Bonet

DIVENDRES vol dir dia de Venus. D’entrada sembla un dia prou divertit. Però no sé per què la tradició cristiana ha carregat el dia de Venus de fortes connotacions penitencials. Començant per la mort de Jesús, seguint pels diversos divendres penitencials, especialment en Quaresma, i acabant en una espècie de mala fama general que porta tot divendres.

Entre els divendres famosos cal citar el Divendres Sant i el Divendres de Pasqua, que ja sabem què volen dir. També hi ha Divendres de Passió, que també s’anomena Divendres de Dolors, quan fan el sant totes les Dolors i Doloretes. Que són molta gent si comptem tant les que duen aquest nom com les que pateixen o fan patir. Molta gent, ja dic.
També diuen Divendres de Dejuni el divendres que cal dejunar. Ara ja no cal, segons diuen. I fer divendres, vol dir la mateixa cosa, fer dejuni.

PUBLICITAT

Entre les locucions tenim aquella de fer cara de divendres, que vol dir fer cara trista o demacrada, fer mala cara, que ja n’hi ha prou. També hi ha coses de les quals podem dir que són més llargues que un divendres sense pa. És clar que darrere de totes aquestes expressions hi ha la pràctica cristiana del dejuni o de l’abstinència. I, cal dir-ho també, un sentit minimalista de la penitència cristiana.

Entre els refranys sobre el divendres tenim aquell de No hi ha cap setmana sense el seu divendres, que vol dir que no hi ha setmana que no tinguem algun disgust que ens amargue.

I per si algú té sort en divendres i no li passa res, el nostre refranyer, implacablement l’amenaça: Qui riu en divendres plora en diumenge, o siga, que no n’hi ha remei: a patir! A Menorca diuen en aquest sentit: Bon divendres mal diumenge. I com divendres és el darrer dia sense cobrar, diuen a Alzira: De divendres a dissabte tots els pobres van de capte. O siga, molt malament.

És clar, doncs, que divendres és el dia més mal considerat de la setmana. Al costat del dimarts, és clar! No hi ha divendres sense dol ni dissabte sense sol. I tota la culpa diuen que la té Judes, que va nàixer un divendres. Per això de les persones amb mala sort en diuen que han nascut en divendres.

Hi ha moltes creences al voltant del divendres. Per exemple, que si un es talla els cabells en divendres, li ixen cabells blancs. També, que per posar aigua al vi el millor dia és el divendres: no s’hi coneix la barreja. No s’ha de batejar un xiquet mai en divendres, ni ha d’eixir sa mare a missa. Quantes desgracies en divendres!…

Article suggerit per F. Xavier Martí i Juan

- PUBLICITAT -