Per Consumer.es / AMIC – Tot Sant Cugat
És essencial mantenir una alimentació adequada durant períodes d’exàmens, ja que afecta directament la capacitat cognitiva. Tot i això, és comú cometre errors per desconeixement o per creences errònies sobre quins aliments poden millorar el rendiment. A continuació, assenyalarem cinc errors freqüents a la dieta dels estudiants durant aquests períodes exigents:
1.Creure que el cervell només es beneficia del consum d’aliments dolços. Tot i que les neurones necessiten glucosa com a font d’energia, aquesta es troba en una varietat d’aliments saludables, com ara fruites, no només en dolços. Triar fonts saludables de glucosa és fonamental.
2.Augmentar la ingesta calòrica pensant que l’estudi requereix molta energia. Contrari a la creença popular, el treball intel·lectual no implica un augment significatiu en la despesa de calories, per la qual cosa afegir calories extra a la dieta és innecessària.
3.No mantenir una hidratació adequada. Estudis han demostrat que la deshidratació lleu pot afectar negativament l’atenció i la memòria. L’aigua és fonamental per al funcionament òptim del cervell.
4.Recórrer en excés a begudes energètiques i cafè. Tot i que el consum moderat de cafè pot tenir beneficis, l’excés de begudes energètiques pot generar efectes negatius, com ara ansietat, insomni i problemes cardiovasculars.
5.Picar constantment durant el dia o saltar menjars. És important mantenir una rutina de menjars per cobrir les necessitats energètiques i nutricionals, evitant menjars massa pesats que puguin causar somnolència i afectar la concentració.
Una dieta equilibrada i adequada en èpoques d’exàmens és crucial per mantenir un rendiment cognitiu òptim i evitar efectes negatius en la salut.
No obstant això, per millorar la capacitat cognitiva, també és bo fer exercici físic. Amb l’exercici, augmentar la capacitat de retenir informació, augmenta la concentració i millora l’humor.
Incorporar una rutina d’exercicis regulars pot ser beneficiós per a l’èxit acadèmic, ja que no només contribueix al benestar físic, sinó que també pot tenir impactes positius en la funció cerebral i en el rendiment acadèmic.