- PUBLICITAT -

Hui, 13 de juny, Dia Mundial contra el Càncer de Pell: La Junta local contra el càncer de Castelló consciencia la ciutadania

Fotos: JLCCC

CN | Aida

Hui, 13 de juny, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Pell, i la Junta Local Contra el Càncer de Castelló (JLCCC) ha instal•lat aquest matí al Mercat de Castelló una taula informativa per a conscienciar la ciutadania sobre aquesta malaltia.

Durant el matí, la JLCCC ha repartit fullets informatius amb consells i bones pràctiques per a la prevenció del càncer de pell, així com crema solar, tot dins de la campanya de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) anomenada ‘Està protegida, però la seua pell no’. La ciutadania castellonera ha participat activament, preguntant i escoltant les recomanacions dels membres de la JLCCC sobre les mesures preventives proporcionades per l’AECC.

Aquesta jornada és una data clau per a sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i l’adopció de bons hàbits per a evitar aquesta malaltia, considerada la més comuna a tot el món.

La prevenció del càncer de pell: clau per a la teua salut

El càncer de pell és un dels tipus de càncer amb millors taxes de tractament, sempre que es diagnostique a temps. En el 95% dels casos detectats primerencament, es pot curar. No obstant això, els casos de càncer cutani han augmentat en les últimes dècades, especialment entre la població jove i, més concretament, en dones. Això podria deure’s a la cerca d’un to de pell bronzejat. Des dels anys setanta, hi ha hagut més casos de càncer cutani que la suma de tots els altres tipus de càncer junts.

Factors de risc del càncer de pell

Una de les característiques que fa al càncer de pell tan insidiós és la seua naturalesa oculta. No es percep fins passats vint anys de l’exposició excessiva a la llum solar, la radiació ultraviolada de la qual (UV) és el factor més gran de risc. Això suggereix que molts dels casos actuals es van originar en una època en què bronzejar-se sota el sol era una moda sense moltes precaucions. A més, el 80% del mal solar es produeix abans dels divuit anys, la qual cosa subratlla la importància de l’educació i protecció des de la infància per a evitar futurs casos.

Tipus de càncer de pell

El càncer cutani es divideix en dos tipus principals: melanoma (5% dels casos) i no melanoma, que inclou carcinoma basocel•lular i carcinoma espinocel•lular (95% restant). Encara que el melanoma és menys comú, és responsable del 90% de les morts per càncer de pell a causa de la seua gravetat.

Consells per a protegir la teua pell

Per a commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Pell, la Fundació Càncer i Vida ha publicat una sèrie de recomanacions per a cuidar la teua pell enfront el sol:

Controla l’exposició al sol: evita el sol durant les hores de major intensitat (d’11 h a 15 h).

Usa ulleres de sol i roba protectora: utilitza barrets d’ala ampla, ulleres de sol i roba que cobrisca la teua pell.

Usa protector solar: aplica un protector solar d’ampli espectre amb un SPF d’almenys 30 cada dia, fins i tot si està ennuvolat.

Evita l’exposició solar en les hores punta: entre les 10 h i les 16 h, els raigs UV són més intensos.

Realitza autoexàmens regulars: sense estrés ni obsessió, revisa la teua pell mensualment per a detectar qualsevol canvi en les pigues o taques.

Consulta a un dermatòleg: fes-te revisions mèdiques anuals amb un especialista per a una revisió més exhaustiva.

Hidrata el teu cos constantment: beu aigua i vigila que els menuts i les persones majors també ho facen.

I el que és més important, segueix la regla del ACCD: Asimetria, Contorns irregulars, Color diferent i Diàmetre superior a sis mil•límetres.

Si notes qualsevol d’aquestes característiques, o si la lesió fa mal, pica o sagna, no dubtes a acudir a un especialista.

Amb aquestes mesures i la conscienciació de la població que fa la JLCCC, podem treballar junts per a reduir l’impacte del càncer de pell i promoure una vida més saludable per a totes i tots.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací