- PUBLICITAT -

 

La celebració festiva del 9 d’Octubre, tal com la coneixem hui, va començar el 1976 quan la Taula de les Forces Polítiques i Sindicals va proclamar aquesta data Dia Nacional del País Valencià i, a partir de llavors, se celebra a tot el país. L’any següent, el 1977, el Plenari de Parlamentaris adoptà el mateix acord. Però aquesta efemèride ja portava molts segles celebrant-se, especialment, a la ciutat de València.

Els carrers de Castelló sempre han estat vinculats als orígens i símbols que configuren el nostre patrimoni històric i cultural valencià. Cal recordar que a Castelló hi ha carrers i places molt relacionades amb la nostra història, està la plaça País Valencià, el carrer Jaume I, el carrer de la Senyera i la Plaça del 9 d’Octubre que vèrtex entre el Carrer Alacant i el Carrer Jaume I.

PUBLICITAT

A Castelló esperem que el 9 d’Octubre forme part d’una escultura que òmpliga de memòria la Plaça del 9 d’Octubre, tal com va fer el rei Jaume I quan recorda el seu pas pel poble: “E quan venc a l’altre dia, tornaren a nos, e dixeren que ens daria Castelló, e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva que no la daria si a nos no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà’s Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d’Alcalà, els III cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana”.

Per a commemorar aquesta festa, l’Ajuntament de Castelló ha preparat una sèrie d’activitats per al dimarts 9 d’Octubre.

A les 11.30 concentració i eixida de la passejada des de la plaça País Valencià, plaça 9 d’Octubre, carrer Jaume I i plaça de l’Ajuntament acompanyats per la Nova Muixeranga d’Algemesí, allí llegirem els manifests i es farà entrega dels Premis 9 d’Octubre.

Sobre les 13.00h, mascletà al parc de l’Estació i a continuació ‘picadeta’ al Mercat Municipal.

A la vesprada a les 19.30h a l’Auditori Municipal Rex, la Banda Simfònica Lira Castellonera, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo els oferirà el tradicional concert per a commemorar el 9 d’octubre.

L’Ajuntament de Castelló es complau en convidar totes les veïnes i veïns a participar en els actes que s’han organitzat per a poder commemorar aquesta data històrica.

 

- PUBLICITAT -