- PUBLICITAT -

 

Des de fa molt de temps, tant el PP com (també) el PSOE, i més encara Ciudadanos (i en el seu moment UPyD) ens volen fer creure que ells no són nacionalistes. I que nacionalistes ho són el PDeCAT, el Bloc, la CUP, ERC o el PNB.

No són nacionalistes però s’emboliquen amb la bandera d’Espanya tant sí com no, com ja ens tenen acostumats, tant el Sr. Rajoy com el Sr. Sánchez i el Sr. Rivera. A més, s’emocionen amb l’himne espanyol, que no pot ser xiulat de cap de les maneres. I encara una dada més: el que va determinar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, va ser el nacionalisme dels qui el van aprovar, perquè “antes roja que rota”.

Ens volen fer creure que ells no són nacionalistes i que nosaltres, els “nacionalistes”, (els qui sí que ho reconeguem) i només nosaltres, estem obsessionats amb les senyes d’identitat, amb les banderes, els himnes i les pàtries. I ells no. Però a la mínima cauen en el propi parany, perquè diuen que els qui ells acusen de nacionalistes (com si això fóra un pecat mortal) sobretot catalans i bascos, no s’ocupen dels problemes reals dels ciutadans i només estan per les banderes i pels himnes. I que el que cal fer és governar i no ser “aldeanos”, per utilitzar l’expressió que la Sra. Punset va utilitzar fa uns anys a les Corts Valencianes.

PUBLICITAT

Fa uns mesos, quan alguna alcaldessa, amb molt bon criteri, va decidir que les bandes de música no tocaren l’himne espanyol a l’eixida i a l’entrada de les processons, aquests que diuen que no són nacionalistes van anatemitzar les alcaldesses de Real de Gandia i de Sueca, contraries a l’himne o a alcaldes, com el de l’Alcora, que va amagar la bandera espanyola. Però no havíem quedat que ells no són nacionalistes? No ens deien que el que interessa a la gent és un bon govern i no els himnes i les banderes? I ¿com és que ells, que no són nacionalistes, es van irritar (i de quina manera) per una qüestió d’himnes i de banderes?

Fa també uns mesos (i diuen que no són nacionalistes) va ser l’acord firmat per la ministra de defensa i el d’educació (els dos del PP) perquè els alumnes espanyols estudiaren a l’escola els “símbols nacionals” (espanyols) i un temari per reforçar la imatge de les forces armades i la monarquia (en hores baixes) certament, sobretot després de l’actuació d’aquests cossos a Catalunya, l’1 d’octubre de l’any passat i del discurs del rei.

Però la cirereta del pastís dels qui diuen que no són nacionalistes, la va posar la líder de Ciudadanos al Parlament de Catalunya, en el seu discurs del passat 1 de març. La Sra. Inés Arrimadas, en un moment de la seua intervenció, va dir que si alguna cosa bona havia tingut el Procés, és que ha “despertado el sentimiento de patriotismo cívico en España”. I ho digué diverses vegades. La traí el subconscient? No diuen que no són nacionalistes?

Per altra part, també va ser “emocionant” la resposta dels qui diuen que no són nacionalistes, a la defensa de la lletra a l’himne espanyol que cantà la cantant Marta Sánchez en el seu concert el 14 de febrer al Teatro de la Zarzuela (Rojo, amarillo, colores que brillan en mi corazón y no pido perdón). Aquest enaltiment de la lletra de l’himne, ¿no un gest nacionalista? Per això aquesta lletra va ser elogiada amb felicitacions públiques, tant pel Sr. M. Rajoy com pel Sr. A. Rivera. En aquesta línia cal tindre en compte que l’eurodiputat valencià Estebán González Pons, va demanar fins i tot, que Marta Sánchez cantara l’himne espanyol a la final de la Copa del Rei de futbol que van disputar el Barça i el Sevilla.

Però ara ha estat el gest (que a mi no m’ha agradat) de l’humorista Dani Mateo al programa “El intermedio” de la Sexta, amb la bandera espanyola. El rebombori que ha portat l’actuació de Dani Mateo, ha fet que els qui diuen que no són nacionalistes l’hagen atacat i per això diverses marques han rescindit el contracte que tenien amb el Sr. Mateo, altres l’han amenaçat i fins i tot el teatre Olympia de València ha suspès les dues sessions on havia d’actuar Dani Mateo. I encara més: el sindicat de la policia “Alternativa Sindical de Policia” ha presentat una denúncia, perquè considera que l’esquetx de l’humorista pot ser un delicte d’ofensa a Espanya. Per altra part, el Sr. Javier Celaya Brey (cosí del Sr. Mariano Rajoy), conseller d’Educació a Ceuta, va fer una “broma” al seu facebook, oferint mil euros a qui li trencara la cara a Dani Mateo.

I després diuen que no són nacionalistes!

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -