- PUBLICITAT -

CN |  Eugeni Gregori-Climent

Del No man is a island, intire of itself *del poeta, John Donne, es deduix que una necessitat fonamental dels éssers humans és, òbviament, la de la comunicació. Una bona concepció, molt allunyada de la de la mera transmissió d’informació, és la del pedagog i psicòleg, John Dewey: Communication is a process to get to have things in common from the things we have in common (1) El seu  resultat, evidentment, una comunitat: una amistat, una parella, una família,…A completar amb la visió del psiquiatre, Harry Stack Sullivan sobre les relacions interpersonals: Mental health hinges on the quality of interpersonal relationsships (2).

Però aquesta necessitat de comunicació també ens pot jugar males passades. La por o l’ansietat a l’exclusió i el ninguneig (3) o el mateix horror vacui (4) ens poden abocar a la més absoluta alienació – que, incorporada a nosaltres mateixa es viurà com a “natural”. I no sols en les relacions interpersonals, sinó també en les grupals, ja siga grups menuts, ja siga grans. Un procés que, una vegada engegat, tindrà una dinàmica pròpia mateixa que ens farà molt difícil o impossible tornar a nosaltres  mateixa, llevat que hi toquem fons, en prenguem consciència, i encetem un altre d’invers amb l’ajuda no sols d’una psicoteràpia individual o col.lectiva, sinó també d’un grup  de plausibilitat (5).

Més: si una cosa revela el No man land is an island, intire of itself * del poeta, John Donne, és l’absurd de l’individualisme, en relació d’espiral viciosa amb el mercatisme o capitalisme neoliberal, actualment regnant entre nosaltres que implica concebre l’Altre com un objecte o un instrument per a l’interés individual i no pas com a un fi en si mateixa. Els resultat, un campe qui puga que, a causa de la pròpia despersonalització impedirà o destruirà les comunitats a les  quals podria arribar l’ésser humà  amb la concepció de comunicació del pedagog i psicòleg, John Dewey, implementada per la visió de les relacions interpersonals del psiquiatre, Harry Stack Sullivan.

I, parlant d’indivualisme, potser, siga pertinent citar un dels llibres de la psiquiatre, psicoanalista i víctimòlega, Marie-France Hirigoyen.  Les jonquilles ont pris le pouvoir (6). Però, potser, es queda curta. Potser, l’esmentada espiral viciosa entre l’actual sistema econòmic, el mercatisme o capitalisme neoliberal, i l’individualisme, ha produït entre nosaltres una mutació antropofòrmica que ens està fent cada vegada més narcisistes. És a dir, que ens està fent anar en direcció contrària a la visió del poeta, John Donne, amb el seu No man is an island, intire of itself*. Valga com a indici, el cult existent al JO-JO-JO per a la qual cosa no ha d’existir l’Altre

*Cap ésser humà és una illa, complet en sí mateixa.

(1) La comunicació és un procés d’arribar a tindre coses en comú a partir de les  coses que es tenen en comú.

(2) La salut mental rau en la qualitat de les relacions interpersonals.

(3) Veure The worst punishment imaginable, Eugeni Gregori-Climent, Diari la Veu.

(4) Veure L’horror vacui, Eugeni Gregori-Climent, Diari la Veu.

(5) Un grup de plausibilitat seria aquell grup en què algú:

a) Se sent estimat.

b) Es confirma el seu self –la seua autoimatge – i no li cal cap

c) Té un crèdit i un reconeixement.

d) Pot fer més real el seu marc de sentit – visió del món, sistema de valors, esquemes de percepció i d’interpretació, ,,,

e) És un home – un àmbit social en què troba llibertat i seguredat – per a ell.

(6) Los narcisos han tomado el poder, Marie-France Hirigoyen, Ediciones Paidós,

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací