- INFORMACIÓ -

 

La Comissió 9 d’Octubre convoca el poble valencià per a «guanyar sobiranies» a partir del diumenge

Entitats, sindicats i partits convoquen la manifestació del 9 d’Octubre

PUBLICITAT

La Comissió 9 d’Octubre, integrada per Acció Cultural, per l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, per Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Societat Coral el Micalet, el Bloc d’Estudiants Agermanats, els partits Compromís, Podem, Esquerra Unida del País Valencià i Esquerra Republicana del País Valencià i els sindicats CCOO i Intersindical, ha fet pública la convocatòria de la manifestació del 9 d’Octubre, que se celebrarà aquest diumenge a València a partir de les 18 hores a la plaça de Sant Agustí. Així ho ha anunciat Toni Gisbert, coordinador de la Comissió i secretari d’Acció Cultural, en una roda de premsa en què han participat representants de totes les entitats citades.

Segons totes aquestes plataformes, partits, associacions i sindicats, el 9 d’Octubre «obrirà un curs marcat per les properes eleccions valencianes i locals, i és moment per a fer balanç i apuntar les propostes que s’han de traduir en polítiques positives per a continuar millorant la vida dels valencians i les valencianes».

La Comissió 9 d’Octubre convoca el poble valencià per a «guanyar sobiranies» a partir del diumenge © Comissió 9 d’Octubre

Els convocats reconeixen la complexitat viscuda els darrers anys amb la crisi econòmica arrossegada des del 2008, amb la recent pandèmia mundial i amb els efectes de la invasió russa contra Ucraïna. Destaquen, això sí, que «la societat valenciana ha respost amb l’aposta pel reforç dels serveis socials, de l’educació i la sanitat, i dels valors de progrés i país, contràriament a l’emergència en el conjunt de l’Estat espanyol i en bona part d’Europa, amb valors i forces insolidàries i d’extrema dreta».

També destaquen, per contra, que «la manca d’un autogovern ple» ha tingut conseqüències negatives al País Valencià per «la persistència de l’infrafinançament», per «la manca de competències que deixa en mans del Govern espanyol la protecció de l’agricultura valenciana, que novament ha estat abandonada» i, també, per «la limitació legislativa que pateixen les Corts» valencianes. Des de la Comissió també han lamentat que «els poders de l’Estat han mostrat poc respecte per la igualtat lingüística, impedint o dificultant les mesures impulsades des del nostre país per posar fi o limitar la discriminació per raó de llengua». I també han denunciat la condecoració a José Luis Roberto per part de la Policia espanyola, un fet que «exigeix a la delegada del Govern espanyol la retirada pública del reconeixement i la sanció disciplinària del comissari de policia responsable».

La Comissió 9 d’Octubre, com a aposta per aquest dia del País Valencià i com a reptes del curs polític que tot just ara s’inicia, demana «renovar esforços per aconseguir un model de finançament just», «guanyar sobiranies», objectiu que vinculen amb la «capacitat de decisió efectiva en els més diversos àmbits: econòmic, serveis socials, ordenació del territori, mobilitat, protecció dels nostres sectors productius, de la cultura i de la llengua» i «reafirmar l’aposta pels valors del respecte a la diversitat, al feminisme, a l’ecologia, a la democràcia i a la igualtat d’oportunitats».

Totes aquestes reivindicacions se sentiran aquest diumenge al cap i casal.

- PUBLICITAT -