- PUBLICITAT -

 

Per Tecnonews / AMIC

La contaminació acústica té efectes nocius per al nostre organisme i pot arribar a convertir-se en un gran problema que afecti el nostre dia a dia. Per a conscienciar sobre el problema del soroll en les llars i centres de treball, l’últim dimecres del mes d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre el Soroll. Una efemèride que subratlla la necessitat de buscar solucions per a aïllar la nostra casa del soroll exterior i guanyar en qualitat de vida. Segons dades de Kronos Homes, una de les promotores immobiliàries líders a Espanya i Portugal, dos de cada deu espanyols pateix problemes de sorolls produïts per veïns o procedents de l’exterior.

La contaminació acústica és la presència de soroll ambiental excessiu i continuat en el temps produït per l’acció humana, la qual cosa genera malestar i té conseqüències nefastes per a la salut física i psicològica. Patir aquest problema dins la llar és especialment molest, ja que el nostre habitatge és el lloc destinat al descans, a activitats d’oci i a passar un temps de qualitat.

Dins de la contaminació acústica, cal diferenciar dos tipus de fonts generadores de soroll: la que es genera a l’interior de les llars i la que es produeix en l’exterior. Dins de les nostres llars, la contaminació acústica pot procedir dels electrodomèstics o dels lladrucs d’un gos. En canvi, els sorolls de l’exterior poden donar-se pel pas de cotxes per una carretera pròxima, obres al carrer o veïns molestos, entre altres possibilitats.

La contaminació acústica pot procedir de diferents fonts, aquestes són les més freqüents:

– Trànsit rodat. És un dels principals focus de contaminació acústica, especialment en llars situades prop de carreteres i autopistes.

– Trànsit aeri. Els habitatges situats sota rutes aèries suporten uns nivells de soroll molt per sobre del desitjat.

– Obres urbanes. Les obres urbanes són les responsables una gran contaminació acústica, encara que de caràcter transitori.

– Animals. Els lladrucs i udols d’un gos poden considerar-se contaminació acústica, ja que poden aconseguir fins a 80 decibels.

– Electrodomèstics. Els electrodomèstics en funcionament, com la rentadora i l’assecadora, són una font de soroll, encara que la contaminació acústica es deu, principalment, a la ràdio, la televisió o els dispositius musicals amb potents altaveus.

– Restauració i oci nocturn. Els bars i els restaurants, especialment si compten amb terrasses en l’exterior, són una font de soroll que sofreixen els veïns de la zona.

Com s’ha dit anteriorment, estar sotmesos de manera constant a nivells de soroll per sobre del recomanat pot tenir conseqüències negatives en la nostra salut física i psicològica. Referent a això, els experts de Kronos Homes ens mostren quines són les principals conseqüències:

1. Pèrdua auditiva
Estar sotmès a contaminació acústica pot provocar, a la llarga, una disminució de la capacitat auditiva i pèrdua d’oïda en els casos més greus.

2. Problemes psicopatològics
Davant una font de soroll constant s’accelera el pols, les pulsacions augmenten, i la persona es troba nerviosa o pot patir episodis gàstrics o maldecaps.

3. Empitjorament de l’estat de salut
La contaminació acústica pot elevar la hipertensió o provocar problemes cardiovasculars. També és perjudicial per a mantenir equilibrat l’organisme quan pateix diabetis.

4. Pertorbació del son
Una de les principals conseqüències directes d’un excés de soroll és la falta de descans, especialment durant la nit, la qual cosa provoca insomni, malestar i nerviosisme.

5. Menor concentració
El soroll impedeix una correcta concentració, la qual cosa provoca una disminució de la productivitat i un baix rendiment.

6. Estats d’ànim alterats
No descansar adequadament a conseqüència de la contaminació acústica fa que les persones es mostrin cansades i presentin problemes de conducta, com a agressivitat o irritabilitat.

7. Nerviosisme en nens i mascotes
Els nens i les mascotes són especialment sensibles als sorolls elevats i constants, la qual cosa a vegades es tradueix en intranquil·litat o canvis bruscos de caràcter.

8. Problemes psicològics
La contaminació acústica pot provocar problemes d’estrès, ansietat, depressió i fatiga crònica en les persones que la pateixen.

9. Dificultats de memòria i atenció
Un soroll constant té com a conseqüència problemes d’atenció i memòria, dificultant la tasca de qui, per exemple, estigui estudiant per a un examen o preparant-se una oposició.

Des de Kronos Homes assenyalen que la solució idònia enfront de la contaminació acústica és tenir una llar allunyada de les fonts de soroll, com a carreteres o vies de tren, o en defecte d’això, que compti amb mètodes que permetin mantenir els decibels a ratlla. Aquestes són algunes de les possibles solucions:

Sistemes de ventilació mecànics

Els sistemes de ventilació mecànics, i especialment els de doble flux, permeten una correcta ventilació sense necessitat d’obrir les finestres, a més d’evitar el soroll generat per compressors.

Instal·lació de finestres insonoritzades

Les finestres insonoritzades amb doble o triple cristall compten amb un espai entre els cristalls que es converteix en una cambra que aïlla del soroll que es produeix al carrer. Una altra opció és utilitzar cristalls més gruixuts, que atenuïn o limitin el pas del so.

Electrodomèstics eficients

Els electrodomèstics més eficients són també més silenciosos. Convé posar-los en contacte amb parets que donin a l’exterior de l’habitatge, evitant col·locar-los al costat dels murs de separació d’habitacions. A més, quan no s’utilitzin hauran d’estar apagats.

Parets que absorbeixen el soroll

Les parets amb plaques de guix laminat o aïllades amb llana de roca són una solució ideal per a evitar la contaminació acústica. Una altra opció és revestir les parets amb suro o col·locar grans mobles de fusta, com a prestatgeries o armaris, la qual cosa contribueix a l’aïllament acústic.

Decoració acústica

Els materials o teixits porosos absorbeixen el soroll. Per això, per a aïllar un habitatge es poden utilitzar cortines de vellut, panells acústics embolicats en tela, miralls, tapissos de lli espès o grans quadres, entre altres solucions. En el sòl, la utilització de catifes de teixits gruixuts, com el jute, ens aïllarà dels sorolls procedents del pis inferior.

“La conscienciació de la ciutadania és fonamental per a vèncer el problema de la contaminació acústica”, assenyalen des de Kronos Homes. “Cada persona hauria de posar de la seva part per a realitzar activitats d’oci que no molestin als veïns, com evitar tocar la botzina quan se circula per ciutat, usar alternatives com els vehicles elèctrics, realitzar les obres en horaris convenients o impartir educació ambiental en els col·legis. Quan et planteges comprar una casa, cal tenir en compte l’aïllament acústic, ja que és un element clau per a mantenir la qualitat de vida en la teva llar”.

- PUBLICITAT -

Un comentari

  1. Fartets estem de “festes” a Castelló perque som “un poble fester”… es pot fer la festa igual baixant el volumen, pero ningú pensa amb la gent major o en el que a l’endemà ha de anar a treballar.
    Les “bandes sonores” per als cotxes/motos que l’Alcalde/Policia ha posat per tot el poble aumenten considerablement la contaminació acústica, pero ningú diu res.
    Estan de moda els gossets, si, eixos que es pasen el dia lladrant i molestant al veinat per falta d’educació (sobretot dels amos/ames).

Comments are closed.