- INFORMACIÓ -

 

Conferència de fi de temporada de la Fundació

PUBLICITAT

Abelard Saragossà ens parla del valencianisme de Sanchis Guarner i de la reedició de la seua Gramàtica Valenciana

Sanchis Guarner

El pròxim divendres 1 de juliol esteu convidats a la conferència de clausura de temporada del Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació. El doctor Abelard Saragossà i Alba ens parlarà sobre El valencianisme de Sanchis Guarner, tema que coincidix amb el títol del seu darrer llibre publicat en editorial Àrbena. La mateixa editorial ha reeditat recentment la Gramàtica valenciana de Sanchis Guarner de 1950, a cura de Juli Jordà, Vicent Satorres i el mateix Abelard Saragossà. El ponent serà presentat per l’articuliste Leo Giménez.

Abelard Saragossà

El professor Saragossà considera que Sanchis Guarner fou un humaniste clàssic que encarnava personalment els valors de la democràcia i la tolerància. Estos valors es traduïren en el model lingüístic que proposava: natural i identificador, apte per a escriure i per a parlar, d’acord amb el valencià viu del seu temps, amb una fusió harmoniosa de llengua i poble, d’humanisme i democràcia. Afirma Abelard Saragossà en l’epíleg del llibre: «La seua concepció del valencianisme no solament era positiva en el segle xx: també ho és ara, i ho serà en el futur. Parlar del gramàtic valencià no és només parlar d’ell: també és raonar sobre una concepció del valencianisme atractiva per a molts valencians».

El valencianisme de Sanchis Guarner

Abelard Saragossà i Alba fou professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i president de Taula de Filologia Valenciana. És autor de nombrosos articles i llibres de filologia. Entre altres: Gramàtica valenciana raonada i popularReivindicació del valencià: una contribucióEl valencianisme lingüístic.

Gramàtica Valenciana

Vos esperem al segon pis de l’Obrera de Castelló a les 19.30 h del primer divendres de juliol.

Recomanem

Agustí Colomer: «Record i actualitat de Manuel Sanchis Guarner», en Cresol, 163 (2022).

CRESOL 163-1
CRESOL 163-2

- PUBLICITAT -