- IFORMACIÓ -

 

Aquest dissabte 24 de juliol, la Banda Simfònica dirigida per Beatriz Fernandez Aucejo us oferirà el concert ‘Músiques del Món’ a les 20.00 h a la Plaça de l’Ajuntament.

PUBLICITAT

Què seria un poble sense una melodia en la qual s’identificara, què seriem nosaltres sense aquells sons que parlaren de com som? Així és, aquestes melodies existeixen, són cançons del que podem anomenar folklore, d’allò popular i tradicional que hi ha a cada racó del món. Amb aquesta concepció parteix el programa a interpretar.

Fotos d’arxiu, concert de Festes 2018 – Joanjo Puertos

Farem un recorregut molt ampli dels costums musicals que viuen als remots llocs que engloba el món.

Ens endinsarem al nostre país veí mediterrani com és Grècia. Escoltarem la seua cançó O Haralambis de ritme irregular, la seua melancòlica melodia Stu Psiloriti en homenatge al pic més alt del Monte Ida i com no, ballarem la dansa Vasilikos the jino a ritme dels passos del tradicional ball sirtaki.

Beatriz Fernandez Aucejo

Del Mar Mediterrani passem al Mar Groc, i amb aquest nou espai marí cantarem la melodia coneguda amb el nom Arirang, pròpia dels Coreans. El clàssic compositor estatunidenc Barnes Chance, magistralment tracta aquesta melodia realitzant sis variacions, sense oblidar en cadascuna l’essència de l’original melodia coreana. D’aquesta manera dóna origen a la seua obra Variacions sobre la tradicional cançó coreana.

Les illes britàniques ambientades amb l’oceà Atlàntic amaguen un ampli catàleg de cançons tradicionals, d’aquelles que passen verbalment al llarg de generacions i generacions. Ralph Vaughan Williams, compositor estimat pels britànics i reconegut per tots els amants del simfonisme, entregat i compromès amb la seua gent, va escriure Les cançons tradicionals angleses. Amb els seus tres moviments ens parla de l’amor, l’estima, l’honestedat inclòs la decepció i l’amor no correspost.

De les melodies folklòriques pròpies del cant tradicional ens endinsarem després en les melodies pròpies de les danses tradicionals. Amb Puszta ballarem a ritme de música eslava que ens recordarà les danses eslaves de Dvorák o les danses hongareses de Brahms. I com no, per finalitzar aquest concert de tradicions, conclourem amb la Suite n.2 del que podriem dir “el pare de la música original per a banda”, l’estatunidenc Alfred Reed. Amb aquest conjunt de danses coneixerem els ritmes de l’Amèrica llatina: el gènere cubà amb Son montuno, el tango i la guaracha de l’Argentina, per concloure, amb el Pas-doble que tant ens identifica.

Compositors, melodies, ritmes, harmonies, cançons, danses,… Tot fa una unitat, tot diu i tot parla del que vàrem ser, som i serem.

Si creiem en les nostres arrels i lluitem per conservar-les, el poble sempre parlarà en clau de poble.

Recordem que les mesures de seguretat i distància són necessàries per al públic assistent donades les circumstàncies de pandèmia que estem sofrint, així recordem que:

Cal mantenir la distància de seguretat entre les persones.
L’ús de la mascareta és obligatori.
Cal fer ús del gel hidroalcohòlic.

Societat Musical Lira Castellonera

- PUBLICITAT -