- PUBLICITAT -

 

CN | Pedro Domínguez

A la Ribera, com a la resta del món, també estem en plena emergència climàtica, amb les temperatures pujant, i aquest estiu hem passat ja sis ones de calor, amb desenes de nits tropicals i tòrrides que no baixen dels vint-i-tants ºC i no ens permeten descansar bé ni deixen que les nostres vivendes es refresquen un poc durant la nit. Amb rècords de temperatures de 46ºC, a l’ombra, el 10 d’agost passat; amb tres dies seguits (23, 24 i 25 d’agost) a 40ºC o més…

I el mal no és que açò passe un any sinó que siga la tendència de moltes dècades, que accelera i s’agreuja cada volta més.

Fa almenys 44 anys que sabem que açò ocorre principalment per la crema massiva de combustibles fòssils i els gasos d’efecte hivernacle produits, que retenen en l’atmosfera una part de les radiacions que la Terra emet a l’espai per a compensar i equilibrar l’energia que rep, fent que s’eleven a poc a poc les temperatures globals. Hui ja estem 1’2ºC per damunt de les mitjanes històriques i anem cap als 2 i 3ºC, amb el qual a Espanya hi haurà dies de 50 i 60ºC (intenteu imaginar-ho!).

PUBLICITAT

Això si no canviem, perquè els científics de l’IPCC i el PNUMA afirmen que encara tenim esta dècada per a reduir a la meitat les emissions de gasos hivernacle, és a dir, per a reduir a la meitat els combustibles fòssils. I el sector que més crema és el del transport motoritzat, de manera que si no volem bullir-nos, com diu el Secretari General de l’ONU, hem de reduir a la meitat l’ús que fem dels cotxes, motos, camions, avions, vaixells, …

Tan complicat és entendre-ho? Encara podem elegir entre convertir les nostres terres en un desert on ningú hi podrà viure (penseu en els vostres fills i nets!) o reduir el consum de combustibles fòssils. Però després de 44 anys d’infructuoses reunions intergovernamentals ja no podem ajornar-ho més, hem de decidir-nos ara, o perdre definitivament la partida.

I en aquesta conjuntura, ignorant això, alguns són capaços de convocar unes altres concentracions moteres en ple agost a Alzira i en setembre a Sueca… Però, per favor, entengau d’una vegada que els vehicles de motor són els majors emissors dels gasos que ens estan fregint de calor! … Voleu encara més calor? … Voleu deixar un desert als vostres fills i nets? … Què ha de passar perquè canvieu ja d’una vegada?

I damunt seguixen recolzant-ho les regidories d’esports, com si açò tinguera alguna cosa a veure amb l’esport… Com es pot entendre com a esport una activitat on la màquina fa tota la força? Quan han sigut un esport les exhibicions moteres? En quines Olimpíades ha hagut una competició de motos?

Un poc de sentit comú i responsabilitat, tots. Canvieu eixes concentracions-exhibicions-promocions de motos per unes altres de bicis i vehicles sense motor! No cremeu el futur!

Pedro Domínguez, portaveu de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció

- PUBLICITAT -

2 Comentaris

  1. Molt bé Pedro Domínguez, ets bicicletero com jo, i també sóc motero i peató i mès coses. No sé que t’ha induit a fer aquest escrit en contre dels moteros , però has pensat un moment en la realitat de tot el tema ??. Un dels vaixells dormitoris que “aparcan “als nostres ports , contamina com UN MILIÓ de cotxes….. . Qué tens en contre d’uns quants motards que es reuneixen de tant en quan per gaudir en bona companyia de una manera diferen a la teva ??? Reflexiona una mica si us plau….

  2. Pues referente al cambio climático y que yo recuerde durante toda mí vida siempre en verano hace calor y los inviernos son suaves, a hora bien si te parece mal que algunos se reúnan en motos sepas que toda esa gente son buena gente humilde y trabajadora, si tanto os preocupa el cambio climático, porque no os metéis con los millonarios que cada vez son más los que se compran islas privadas si el nivel del mar va a subir? Porque siguen comprándose superdeportivos, yates y aviones privados que consumen cientos de litros más que nosotros y sobre todo porque no le ponéis los puntos sobre las i al ser presidente que coge el Falcon hasta para ir al baño, tenemos que ser nosotros la gente honrada humilde y trabajadora los que tenemos que sacrificarnos! Cuanta hipocresía!

Comments are closed.