- PUBLICITAT -

Més enllà de la memòria, la iniciativa busca reivindicar la importància de la cultura i la història local

CN | Aida

Castelló, 27 d’octubre de 2023. – El Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló va organitzar ahir una ruta commemorativa per a rememorar els esdeveniments de la gran riuada de 1923, un succés que va afectar diversos pobles de la comarca, com Manel, Senyera i Castelló. La ruta ha servit per a rebre homenatge a les víctimes i els herois que van viure la tragèdia i per a promoure la importància de conservar la memòria històrica local.

El recorregut ha començat davant del cementeri de Castelló, on s’ha presentat l’itinerari. Els assistents han estat informats del context històric de Castelló i de la previsió meteorològica de l’octubre de 1923. S’ha destacat la imprecisió de les previsions meteorològiques de l’època i s’han detallat les quantitats de pluja registrades en diferents localitats de la comarca.

PUBLICITAT

La ruta ha continuat amb una explicació detallada dels esdeveniments a Senyera durant la matinada del 30 d’octubre. Els participants han aprés sobre l’impacte de la riuada en la vida quotidiana de la població, amb especial referència al patrimoni perdut, la resposta immediata dels veïns i les conseqüències agrícoles i econòmiques de la catàstrofe.

El camí ha conduït als assistents fins a l’antiga fàbrica de paper Moróder, on s’ha explicat la història del lloc i com els treballadors van viure la crescuda del riu d’Albaida aquella fatídica matinada.

Un altre punt destacat de la ruta ha estat l’explicació sobre la història dels ponts de Castelló, que van jugar un paper clau durant la riuada. Finalment, la ruta ha conclòs amb una vista al poliesportiu de Castelló, on s’ha relatat l’impacte directe de la inundació en la localitat, i al Parc de l’Estació, on ha acabat l’itinerari.

Cal destacar la interpretació col·lectiva del “Romanç de Senyera”, una cançó popular que va sorgir en resposta a la tragèdia, i que ha estat revitalitzada en els darrers anys pel cantant Pep Gimeno, el Botifarra.

Aquesta ruta ha sigut guiada i explicada, amb detall, per Rubén Galera, qui ha destacat que és fruit d’un article d’investigació sobre la riuada, que vorà la llum al desembre en el número 2 de la revista d’estudis locals El Síndic.

Des de Castelló Notícies volem expressar el nostre agraïment als organitzadors d’aquestes iniciatives. Amb elles, no solament rememorem els esdeveniments d’aquell tràgic dia, sinó que també ens conscienciem sobre la importància de conservar la història i la cultura locals.

Commemoració de la riuada de 1923 a Senyera i Castelló amb una ruta històrica

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -