- PUBLICITAT -

CN |Per Eva Remolina | AMIC

Els roncs poden semblar inofensius, fins i tot còmics en algunes ocasions, però per a moltes persones són una font de preocupació i malestar. Aquest fenomen, pot no només afectar la qualitat del son de qui ronca, sinó també la dels qui comparteixen l’espai amb ells. És per això que és essencial comprendre per què es produeixen i com es poden abordar.

Els roncs són el resultat d’una obstrucció parcial de les vies respiratòries superiors mentre estem adormits. Aquesta obstrucció provoca vibracions a les estructures de la gola i la boca, generant el característic soroll que sovint associem amb aquest fenomen. Tot i que sovint es trivialitza, és important destacar que els roncs poden ser un indicatiu de problemes més seriosos com l’apnea del son, una condició en la qual les pausades respiratòries durant la nit poden tenir repercussions negatives en la salut.

Els roncs poden tenir diverses causes, incloent-hi:

Obstrucció nasal: Quan les vies nasals estan bloquejades per motius com ara al·lèrgies, infeccions o desviacions del septe nasal, és més probable que una persona ronqui.

Relaxació del teixit muscular: Durant el son, els músculs de la gola i la llengua poden relaxar-se excessivament, provocant una obstrucció parcial de les vies respiratòries.

PUBLICITAT

Factors anatòmics: Alguns factors anatòmics com una mandíbula inferior més petita, una llengua gran o una gola ampla, poden contribuir als roncs.

Consum d’alcohol o sedants: Substàncies com l’alcohol i els sedants poden relaxar excessivament els músculs, augmentant la probabilitat de roncar.

Com evitar-los?

Encara que no hi ha una solució universal, hi ha diverses estratègies que es poden provar per minimitzar-los:

Mantenir un pes saludable: L’excés de pes augmenta la probabilitat de roncar. Per tant, mantenir un pes saludable mitjançant una dieta equilibrada i exercici regular pot ajudar a reduir els roncs.

Evitar alcohol i sedants abans de dormir: pot ajudar a prevenir la relaxació excessiva dels músculs de la gola i la llengua.

Canvis en la postura de dormir: En algunes ocasions, canviar la posició en què s’adorm, com evitar dormir de costat o amb el cap molt aixecat, pot ajudar a reduir els roncs.

Tractament mèdic: En casos més greus o quan els roncs estan relacionats amb l’apnea del son, és important buscar assessorament mèdic. Els tractaments poden incloure des de dispositius orals fins a la teràpia amb pressió positiva contínua a les vies respiratòries (CPAP).

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací