- PUBLICITAT -

 

LA DONA INVISIBLE

En unes poques setmanes es farà la presentació a Castelló del darrer premi Soler i Estruch patrocinats per l’ajuntament de Castelló. El Club de Lectura del nostre poble ha decidit, aprofitant l’avinentesa, triar este llibre com la lectura a comentar del present mes. Si vols anar a la presentació i sorprendre’t del que allà es parle del llibre no continues llegint, el que ara vaig a contar està ple d’espòilers.

Mònica Richart, l’autora del llibre, no és una nouvinguda al món dels premis literaris. Ha escrit dos novel·les i les dos premiades.

La dona invisible és la història d’una dona de la neteja de setanta anys i orige rumà, una dona que ha patit tota la vida i que ha sigut invisibilitzada per la societat, Mihaela, que troba un cadàver a la conselleria on treballa, una Conselleria que porta un nom ben curiós, «Conselleria de Benestar Animal i Intel·ligència Artificial (COBAIA).

Abans de suïcidar-se, com a últim projecte vital, decidix investigar-ne la mort. Amb eixe pretext la història homenatja i satiritza alhora la funció pública, on segons l’autora uns treballent ben poc i altres han de fer la faena que els primers no fan, sent tractats tots per igual i, de retruc, la classe política mitjana, de la que no deixa canya dreta. També, sempre en clau irònica, convida a la reflexió sobre l’emigració, la violència de gènere, les lluites de poder, la salut mental, la soledat d’algunes persones majors i, alhora, no passa sense fer una crítica al masclisme institucional que arriba, no sols a la protagonista sinó, fins i tot, a les dones de l’elit política. Una novel·la no depriment sobre la depressió. No ens estranya que l’autora volguera aprovar les oposicions a professora de valencià de l’Escola Oficial d’Idiomes abans de publicar la novel·la!

Us encoratge a la seua lectura, descobrireu una jove promesa de les lletres valencianes, ja en procés de consolidació després dels premis rebuts, que ens queda ben a prop, no en va ha nascut a Antella.

Per obtenir un exemplar del llibre tan sols heu de passar per la biblioteca. Hi ha per tots.

Ens veiem el proper 31 de març, darrer dijous de mes, com sempre a les 7 de la vesprada per comentar el llibre. I esteu pendents de la programació cultural perquè prompte es farà la presentació del llibre a Castelló.

Us esperem. Fins ben aviat.

Pep Beltran

- PUBLICITAT -