- PUBLICITAT -

CN | Valerià Benetó

Per si açò aprofitara a algú, vaig ha dir-ho, davant la coneguda i bastant acceptada frase: Celebra Castelló des d’Immemorial la Fira de Santa Llúcia en commemoració de l’arribada de l’aigua de la Séquia Escalona, l’he posada en negreta perquè no li poden caber més incorreccions a la ‘sobredita’ frase, anem per parts i veurem fins on vull arribar.

Immemorial diu el diccionari de la RAE: “Tan antiguo que no hay memoria de cuándo empezó”. Aleshores no és correcte, se sap, cada pas que s’ha fet se sap cada data, cada variació, se sap tot, escrit està. La concessió de la fira ve d’un privilegi atorgat per Felip III en 8 de febrer de 1604 i es va atorgar perquè se celebrara el segon diumenge de desembre, amb aquesta asseveració, coneixem la data quan comença i deduïm diverses coses més:

No podem commemorar l’arribada de l’aigua de la Séquia Escalona perquè en 1604 encara no estava feta, ni començada a construir, que per cert va arribar a Castelló el 9 de maig de 1611, tal com ho acredita l’acta notarial d’aquell fet, que es conserva còpia de la mateixa a l’Arxiu del Regne a València, feta de la mà de Batiste Calp notari.

PUBLICITAT

No celebràvem abans la festivitat de Santa Llúcia, perquè el privilegi era per al segon diumenge de desembre, és a dir que cada any en data diferent i no és fins 1803 quan s’acorda establir, per motius diversos, la data del 13 de desembre, entre ells la proximitat en la celebració de la fira de Bocairent, que com tenia aquella una durada de sis dies, retreia molts comerciants a vindre a Castelló de manera que el consistori va determinar canviar la data i fixar-la en el dia 13 de desembre dia de Santa Llúcia, però des del 1803, no anteriorment, i quin sant o santa era la perceptora dels actes festius?, doncs Santa Caterina, la que encara està presidint l’emplaçament que l’acreditava com a la que en el seu honor es denominava la placeta que es formava antigament enfront de l’actual edifici de l’Obrera.

Actualment la casa de Xavier Martí

Ni la Fira ni Santa Llúcia ni l’aigua de l’Escalona, ni santa Caterina en la seua placeta, seguirem dient?:

Celebra Castelló des d’Immemorial la Fira de Santa Llúcia en commemoració de l’arribada de l’aigua de la Séquia Escalona.

Potser m’enganye, i aquest escrit tinga l’efecte que he pretés, no és incumbència meua rectificar ningú, però repetir una incorrecció moltes vegades no farà que esdevinga veritat.

Valerià Benetó

- PUBLICITAT -