CN | Maria
El passat diumenge, 15 de desembre, Castelló de la Ribera es va submergir en l’esperit nadalenc amb el retorn del cant de l’Aguinaldo, una de les tradicions més antigues i estimades del poble. Músics locals liderats per Pep Francés i Nelo Caldés, amb la col·laboració dels festers de Santa Bàrbara, van protagonitzar un recorregut festiu que va omplir els carrers de cants, música i alegria.
Un recorregut ple de vida
L’Aguinaldo va començar a les 12.00 del migdia a la plaça de l’Església, punt de partida d’un itinerari que va passar pel Forn d’Ismael, el carrer Major, la plaça de l’Ajuntament, el Museu de la Modernitat de Vicent Climent, carrer Sant Roc entre altres llocs emblemàtics del poble. Cada parada es va convertir en una oportunitat per cantar i contagiar l’esperit nadalenc a totes les persones que es van sumar a l’acte, convertint-lo en una autèntica festa popular.
Entre els veïns i veïnes que s’hi van sumar, destaca la presència d’una família de Barcelona, composta per una parella i la seua filla menuda, que havia descobert la tradició a través de la web de CN. “Vam pensar que seria una oportunitat única per mostrar-li a la nostra filla una tradició tan especial. No ens hem equivocat, ha sigut màgic”, explicava amb entusiasme la mare.
L’Aguinaldo: una tradició amb història
L’Aguinaldo, que es cantava originalment en castellà, és una tradició que es remunta a temps antics. Les estrenes nadalenques, en forma de regals o diners, es cantaven per recollir fons per a les festes patronals. Tant els festers de Santa Bàrbara com els de Santa Cecília solien recórrer els carrers del poble acompanyats de músics i cantants, interpretant les tradicionals coples de l’Aguinaldo.
Un exemple d’aquestes cançons és la següent cobla dedicada a Santa Bàrbara:
Santa Bárbara bendita,
madre de los artilleros.
A vuestras plantas tenéis
bombas, balas y morteros.
També es cantaven altres estrofes més generals:
Todos los años venimos
a cantar por este tiempo,
las coplas del Aguinaldo
y el divino nacimiento.
I una altra que animava els veïns a col·laborar:
A esta casa llegamos,
casa rica y principal.
Cantaremos l’Aguinaldo,
tomaremos si nos dan.
Recuperant una tradició viva
Aquest patrimoni musical va ser immortalitzat en 1952 pel musicòleg Alan Lomax, que el va enregistrar durant la seua recerca de música tradicional. Als anys 90, el projecte de la Fonoteca de Materials, liderat per Vicent Torrent, va recopilar onze cobles de l’Aguinaldo de Castelló, assegurant-ne la seua preservació.
Des d’aleshores, aquest cant ha format part del repertori cultural del poble, tant en festivals escolars com en actuacions de la Lira Castellonera. Cal destacar que l’esdeveniment ja fa uns anys a aconseguit la inclusió de dones, trencant amb la tradició exclusivament masculina de temps antics.
Una experiència per recordar
A més de recuperar la tradició, aquesta jornada va servir per reforçar els llaços entre els veïns i celebrar l’arribada del Nadal amb un ambient càlid i ple de germanor. El cant de l’Aguinaldo no és només música; és història, cultura i identitat.
Un homenatge als pioners
Durant l’acte s’ha recordat figures emblemàtiques com Adelino Fombuena, Manolo Caldés, Eugenio Someño, els germans José i Luis Caldés (Pelegrí) i Batiste el Sariero, que van jugar un paper clau en la preservació d’aquesta tradició. Cal destacar també la presència de Ramon Sendra, un testimoni viu de l’esperit i la dedicació d’aquells que han mantingut viva aquesta herència cultural. Amb aquest esperit de reconeixement, Castelló va viure un dia memorable que segurament romandrà en el cor de tots els participants.
Una galeria d’imatges per gaudir
Des de CN que hem estat present al llarg de tot l’esdeveniment, capturant moments únics. A continuació, compartim una galeria amb les millors instantànies perquè tothom puga reviure aquest matí màgic i ple d’emocions.
Llarga vida a l’Aguinaldo de Castelló! Una tradició que, any rere any, segueix unint veïns i visitants amb el so de les seues melodies inconfudibles.