- IFORMACIÓ -

 

Amb la celebració de la XII NIT DE LA CANÇÓ el proper dimecres 21 d’agost el poble de Castelló dóna el tret d’eixida a les festes 2019 amb una gran varietat d’actes i on la participació és l’element més important d’aquestes.

PUBLICITAT

I és que Castelló, tal com ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Xavier Tortosa, “al llarg de l’any es fan diversos consells de festes, un òrgan participatiu i consultiu on cada associació festera aporta i proposa el que considera oportú i interessant per al conjunt fester castellonenc.”

Per a Xavier, el tema de la participació de les associacions festeres en els consells és el que distingeix les nostres festes “una de les raons que els consells de festes siguen operatius és perquè no sols s’infoma dels actes, a més a més es proposen millores i alternatives perquè les festes acaben sent, millor que les anteriors, si cap. Per això les festes són tan diverses”.

Així cada associació (Junta Local Fallera, festers de Santa Bàrbara, l’Associació Festera de Moros i Cristians i les festeres i els festers de cada any, Motoclub, Lira Castellonera, Jubilats i Pensionistes, TRILOC, …) organitzen diferents actes. Això suposa que “la majoria de les activitats que es realitzen al poble de Castelló tenen la signatura de cadascuna de les associacions participants”, ha recalcat Xavier.

L’Associació Festera de Moros i Cristians aporta la desfilada, “una, sinò la més important, que es dóna a la Ribera”, segons el regidor de Cultura Festiva, “amb una participació tant de públic com de comparses extraordinària; les ambaixades omplin la Plaça de l’Ajuntament tots els anys per a commemorar el moment històric en què Jaume I anava camí a conquerir Xàtiva; les despertades omplin de pólvora els carrers de Castelló; l’homenatge a la música festera a la Plaça de l’Ajuntament està agafant cada vegada més força i reuneix molta més gent aquests últims anys. Ara es treballa perquè els Moros i Cristians siguen declarats Festa d’Interés Turístic valenciana”.

La Junta Local Fallera com cada any, és l’encarregada d’evaluar les disfresses infantils i majors, a més, aquest any són els encarregats d’organitzar la Festa de les Paelles, en la qual hem ampliat el servici de beguda, ja que oferirem refrescs i aigua a més de cervesa i ‘latino’. També s’encarregaran del sopar popular ‘Fi de Festes’ on l’any passat va ajuntar a la plaça del mercat un gran nombre de persones que es negaven a acabar festes i volien més marxa, segons expliquen des del consistori, “fet que demostra que a la localitat a la gent li agrada el carrer i la festa, perquè Castelló és un poble fester”, segons ha explicat Xavier Tortosa.

Els Festers i Festeres de Castelló apleguen milers de persones al parc de l’Estació en la seua presentació. Durant tot l’any organitzen actes per aconseguir els diners necessaris per passar unes bones festes, a més d’aportar al poble festa. Han organitzat la festa de la cervesa que va tindre gran acceptació per la gent que es va acostar, han organitzat el sopar de quintes del passat juny, el campionat de futbet d’estiu i el campionat de Pàdel i com ja és tradició, seran els encarregats d’ajudar en l’elaboració dels fanalets, als xiquets i les xiquetes que participen en la processo dels melons.

Els Festers de Santa Bàrbara s’impliquen en la realització de la ‘cordà’ que es realitza durant les festes, aportant el punt de foc i pólvora.

Per últim, el Motoclub organitza la carrera ‘d’Autos Locos’ de dimecres de festes i aquest any, els jubilats i pensionistes, ens deleitaran amb els seus Play Backs, el dimarts de festes, i que junt amb l’actuació del grup de teatre local TRILOC i la seua obra ‘EL MEU POBLE’, farem de la nit de dimarts, ‘LA NIT DEL POBLE’.

Joanjo Puertos

- PUBLICITAT -