- INFORMACIÓ -

 

El 9 d’Octubre, tal com la coneixem hui, va començar el 1976 quan la Taula de les Forces Polítiques i Sindicals va proclamar aquesta data Dia Nacional del País Valencià i, a partir de llavors, se celebra a tot el país. L’any següent, el 1977, el Plenari de Parlamentaris adoptà el mateix acord. Però aquesta efemèride ja feia molts segles que se celebra, especialment, a la ciutat de València.

PUBLICITAT

Fotos de celebracions anteriors – © Joanjo Puertos

Els carrers de Castelló sempre han estat vinculats als orígens i símbols que configuren el nostre patrimoni històric i cultural valencià. Cal recordar que a Castelló hi ha carrers i places molt relacionades amb la nostra història, està la Plaça País Valencià, el Carrer Jaume I, el Carrer de la Senyera i la Plaça del 9 d’Octubre que vèrtex entre el Carrer Alacant i el Carrer Jaume I.

A Castelló esperem que el 9 d’Octubre forme part d’una escultura que òmpliga de memòria la Plaça del 9 d’Octubre, tal com va fer el rei Jaume I quan recorda el seu pas pel poble: “E quan venc a l’altre dia, tornaren a nos, e dixeren que ens daria Castelló, e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva que no la daria si a nos no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà’s Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d’Alcalà, els III cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana”.

Des de CN desitgem que tots gaudiu d’aquesta festa tan nostra, cal commemorar el 9 d’Octubre.

Cartell d’activitats programades
- PUBLICITAT -