- PUBLICITAT -
Temps de lectura 3 minuts

 

Enguany fa 600 anys del naixement oficial de la Generalitat Valenciana, els orígens de la qual es remunten a la segona meitat del segle XIV, quan les grans despeses exigides per la llarga guerra que llavors enfrontava el rei Pere el Cerimoniós amb el rei de Castella Pere el Cruel, que va arribar fins i tot a assetjar València, feren necessari un important esforç econòmic. La Generalitat Valenciana, la institució que, nascuda inicialment amb una finalitat fiscal i financera, acabaria ostentant la més alta representació política del regne de València.

La Generalitat, com la resta de les institucions del regne de València, va ser abolida el 1707 pel decret de Nova Planta promulgat per Felip V.

PUBLICITAT

Amb la transició democràtica i l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1982, el nom de Generalitat passà a designar el conjunt de les institucions de l’autogovern valencià, des del Consell i les Corts a tot un seguit d’institucions consultives i normatives.

Amb aquest motiu Castelló acollirà en el mes de desembre de 2018 dues activitats relacionades amb els 600 anys de la Generalitat Valenciana, les activitats es realitzaran al 2on. Pis de l’Obrera, la primera una exposició del 15 al 24 de desembre i una conferència el divendres 21 de desembre de 2018 a les 19.30h a càrrec del castelloner Juli Alandes, professor d’història i escriptor, denominada ‘600 anys de la Generalitat Valenciana l’autogovern valencià, entre la historia i el moment actual’, aquestes dues activats estan organitzades per Acció Cultural del País Valencià amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló.

Sens dubte, la celebració a Castelló del 600 aniversari de la seua creació servirà per a un millor coneixement de la més important de les institucions valencianes i també de la història valenciana en general.

Aquest mostra farà un repàs per tota la història, les característiques i les vicissituds de la principal institució valenciana, fins que el 1982, amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, es va recuperar el nom de Generalitat com a identificació del conjunt de les institucions d’autogovern valencià, incloent-hi el Consell, les Corts i el conjunt d’institucions consultives i normatives que el mateix Estatut configura com a nucli bàsic del sistema polític propi del poble valencià.

Exposició:
Horari de visites
De dilluns a divendres: de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.30 h
Dissabtes matí: de 10h a 14h
Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat.
Entrada lliure.

Acció Cultural del País Valencià

- PUBLICITAT -