El 21 de març de cada any se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. Declarat per l’Assemblea General de Nacions Unides, aquesta jornada recorda la tragèdia racista ocorreguda el 1960 a la ciutat d’Sharpeville, a Sud-àfrica, i ens convida al compromís col·lectiu per a l’eradicació d’aquesta xacra social.
En memòria dels que van perdre la vida i dels que van lluitar contra el govern racista de Sud-àfrica, Nacions Unides va proclamar aquest dia com a invitació permanent al compromís de lluita contra la intolerància racista i la violència.
Al nostre país, durant els últims anys s’han multiplicat els actes de discriminació i agressió, particularment contra els immigrants i altres minories, que al costat de manifestacions violentes, derivades de nacionalismes agressius i excloents, constitueixen noves expressions de xenofòbia. Els successos tràgics en diferents llocs i el terrorisme són la mostra d’aquesta intolerància criminal convertida en permanent amenaça.
De la mateixa manera, el menyspreu i la violació dels drets humans i llibertats fonamentals, en particular la llibertat de pensament, de consciència, de religió o de qualsevol convicció, sol acompanyar doctrines de diferenciació o superioritat que són científicament falses, moralment condemnables i socialment, injustes i perilloses.
Hui el racisme adopta formes diverses en diferents països tot i que el nexe comú, alimentat de prejudicis, sempre comporta discriminació, segregació, rebuig a la cultura i als valors aliens, i pot manifestar-se en conductes que van des de la negació de drets i la fustigació, fins la violència i la neteja ètnica.
L’ètica de la tolerància i l’educació intercultural al costat de la integració social i la garantia dels drets humans, són factors necessaris per avançar en aquesta lluita permanent per a l’eliminació de la discriminació racial a favor de la convivència democràtica. Sobretot, per construir un món millor on imperi el lema:
‘NOMÉS UNA RAÇA, LA RAÇA HUMANA !!