- PUBLICITAT -

 

Des de la regidoria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Castelló volem enviar un missatge clar: la ciència i la igualtat de gènere són fonamentals per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible. Com més diversitat tinguem, millor serà la ciència. És per això que volem inspirar i empoderar a dones i xiquetes a través de les històries, lluites i èxits de les dones en la ciència.

La regidoria està compromesa a promoure una cultura d’igualtat i diversitat en l’àmbit científic, fomentant la participació de dones i xiquetes en tots els nivells de la investigació i la innovació. Creiem que això no sols és important per a obtenir la igualtat de gènere, sinó també per a millorar la qualitat i l’efectivitat de la ciència en general.

A més, volem ressaltar la importància de visibilitzar i celebrar les contribucions de les dones a la ciència al llarg de la història. Això no sols els dona a les dones i xiquetes un model a seguir, sinó que també reconeix el valuós treball fet per elles i els dona el reconeixement que es mereixen.

En resum, la regidoria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Castelló està compromesa a fomentar la igualtat de gènere i la diversitat en l’àmbit científic, per a aconseguir una ciència més inclusiva i sostenible. Esperem inspirar a dones i xiquetes de totes les edats a participar en la ciència i la tecnologia.

Vídeo: CAMPANYA “RIBERENQUES CIENTÍFIQUES”

Segons les Nacions Unides en els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç per a inspirar i promoure la participació de les dones i les xiquetes en la ciència. No obstant això, les dones continuen trobant obstacles per a desembolicar-se en el camp de la ciència.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques persisteix des de fa anys a tot el món. A pesar que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.

No més Matildes!!!

En l’actualitat, menys del 30 per cent dels investigadors a tot el món són dones. Segons dades de la UNESCO (entre 2014 i 2016), només al voltant del 30 per cent de totes les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i matemàtiques (STEM). A tot el món, la matrícula d’estudiants femenines és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un tres per cent; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un cinc per cent, i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un huit per cent.

Els prejudicis i els estereotips de gènere que s’arrosseguen des de fa molt de temps continuen mantenint les xiquetes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència.

Amb la finalitat d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, i a més per a aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les xiquetes, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar en 2016 l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Enginyera espacial

António Guterres, Secretari General de l’ONU diu que “Per a estar a l’altura dels desafiaments del segle XXI, necessitem aprofitar tot el nostre potencial. Aqueix esforç exigeix desmuntar els estereotips de gènere. En aquest Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes en la Ciència, hem d’assumir el compromís de posar fi al desequilibri de gènere en aquesta disciplina”.

- PUBLICITAT -