Marta π / Modesto Serradel / Fotos: Valerià Benetó i Joanjo Puertos – Castelló
Oratge mes de SETEMBRE de 2019
L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha qualificat setembre com un mes càlid i molt humit. Però el més important, ha estat molt intens des d’un punt de vista meteorològic.
Comencem amb les temperatures, amb valors superiors als habituals. A Castelló, la mitjana de les temperatures màximes s’ha quedat en 29,5°C. I el dia 1, el més calorós, patirem una màxima de 37,5°C. Si parlem de temperatures mínimes, la mitjana ha sigut de 19,2°C, molt alta per a setembre. Segons l’AEMET, el dia 11 es van registrar les mínimes més baixes, coincidint amb el temporal. A Castelló, el dia 11 tinguérem 15,5°C de mínima, la més freda del mes. Ara bé, quan va deixar de ploure, les temperatures es recuperaren. Això explica que setembre acabara amb màximes entre 28 i 34°C.
Pel que fa a les pluges, segons els registres de l’AEMET, hem tingut el setembre més humit des de 2009, ja que ha plogut quasi el doble del que és habitual. El problema no ha estat la quantitat, sinó la forma, ja que les precipitacions torrencials han provocat greus inundacions i molts danys.
Explica l’AEMET que una DANA, una baixada de pressió, de forma aïllada, a nivells alts de l’atmosfera, va entrar pel Cantàbric el dia 9, va arribar al Mediterrani el dia 11 i es va quedar fins el dia 13. Diu l’AEMET que el vent de l’est, intens, humit i inestable, va formar un fort temporal de llevant, provocant precipitacions torrencials. Explica que les hores més complicades foren entre el dia 12 i el matí del 13. El recorregut que va fer la DANA va ser el següent: començà al sud de València, després es va desplaçar cap al nord d’Alacant i va acabar a la Vega Baja i el Baix Vinalopó el dia 12 a migdia. L’endemà, a primera hora, es va desplaçar cap al sud de València. Les pluges van ser molt intenses i continuades tot el dia 12, mentre que el 13 es mantingueren intenses però menys persistents. Segons l’AEMET, aquest comportament de la DANA explica perquè, encara que setembre s’ha qualificat com un mes molt humit a la comunitat, hi ha una gran diferència entre zones del nord, on s’han acumulat quantitats inferiors a les habituals, i el sud de València i la província d’Alacant, on ha plogut entre 5 i 10 vegades més del que és habitual.
Per acabar, canvi climàtic és el nom que s’utilitza per parlar de la modificació global del clima del nostre planeta. Fins ara sempre s’havia produït per fenòmens naturals (arribada de meteorits, canvis a les característiques del planeta,…). Però s’acumulen evidències científiques que fan pensar que el canvi climàtic global que estem patint ara està provocat per l’activitat humana. Per això, el 1988 el Programa de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i l’Organització Meteorològica Mundial van formar el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (GIECC), més conegut com IPCC (Internacional Panel on Climate Change). S’encarrega d’estudiar tota la informació necessària per entendre el risc que suposa el canvi climàtic, els seus efectes i com adaptar-nos. Una de les moltes conseqüències serà la presència de fenòmens meteorològics extrems, com ara calor extrema, pluges torrencials i probabilitat de sequeres. Una mar més calenta implica més evaporació, per tant, més núvols. Un hivern més humit provocarà temporals més forts, augmentant el risc d’inundacions.
Hem tingut un estiu normal? Què tal la tardor? Han arribat els efectes del canvi climàtic a Castelló? Podem fer alguna cosa per evitar-ho?
Marta π