- PUBLICITAT -

 

Aquest és el títol del llibre de l’amic Francesc Jover, una obra molt interessant que estic llegint i que convide a llegir, pel fet que, com diu Vicent Torrent al pròleg, és  una “perla de llibre” i “un regal que mereix el reconeixement de la comarca del Comtat i de tot el País Valencià”.

El llibre de Francesc Jover consta de cinc capítols, amb un pròleg de Vicent Torrent, una introducció, un epíleg, un apèndix i una extensa bibliografia.

Editat per Brúfol i amb 418 pàgines, “Cançons i romanços del Comtat”, és un gran treball de Francesc Jover, que visitant les poblacions del Comtat, ha escorcollat, com diu Vicent Torrent, “en la memòria dels majors a principis dels anys noranta”, un fet que era imprescindible per tal de preservar la gran riquesa cultural del Comtat.

Tertúlia – Foto dilluns 6 de juny 2011

Aquest llibre, com diu Vicent Torrent, “molt ben documentat i inusualment atractiu per a qualsevol lector” fa que la seua lectura siga “amena, interessant i de vegades divertida”.

Com diu Francesc Jover en la introducció del llibre, la idea d’escriure aquesta obra “va nàixer en veure la importància etnogràfica del treball que va fer el musicòleg Just Sansalvador i Cortés (1900-1980) acompanyat pel seu germà, Joaquim, durant els anys 1922.1924 del segle passat, a la comarca del Comtat”.

PUBLICITAT
Francesc Jover i Josep Miquel Bausset

El primer capítol tracta de les cançons populars, que Francesc Jover detalla pels diversos pobles del Comtat on ha trobat aquestes cançons, des d’Alfafara a Muro, passant (entre d’altres viles) per Agres, Cocentaina, Gaianes o Beniarrés.

El segon capítol està centrat en els monòlegs i els romanços com les dites populars d’Alcosser, les endevinalles de l’Orxa o el cant d’un trànsfuga de Planes. I és que tot i que Francesc Jover només havia previst incloure en el seu treball cançonetes populars, en trobar-se “al llarg de les entrevistes altre tipus de material folklòric, sense haver-ho buscat directament”, Jover va “decidir gravar tot allò també que no eren cançons i dedicar-hi un apartat”.

Francesc Jover i Josep Lluis Bausset a la seua casa

En el tercer capítol Francesc Jover ens presenta les rondalles populars com el sermó de Turballos o el conte de Peret i Marieta.

El quart recull els jocs d’infants i adults, des del joc de la sortija a l’escampilla, el saltacavall o la trompa.

Finalment en el cinquè capítol Francesc Jover ens ofereix la música de danses, com la d’Alfafara, el fandango i la dansa d’Agres o el final de dansada de Cocentanina.

Tertúlia, Josep Lluís Bausset i Francesc Jover

Francesc Jover, gran amic de mon pare i membre de la tertúlia del Micalet de València, va nàixer a Cocentaina el 1933. De ben menut va descobrir l’afició a fer romanços a partir de les redaccions que el xiquet feia a l’escola cada dilluns, on descrivia el que havia fet el diumenge anterior. Als onze anys Francesc Jover hagué de deixar l’escola per posar-se se menador amb sa mare, filadora de cànem, tot i que a les nits anava a una escola nocturna.

El 1947 Jover començà a treballar en la metal·lúrgia, deixant definitivament l’escola. El 1962, ja casat i amb dos fills, va anar a viure a València. El 1969 deixà la foneria i començà a treballar de comercial, fins que es va jubilar. Durant els anys seixanta, en plena dictadura, Francesc Jover s’incorporà als moviments veïnals, socials i sindicals, on era l’encarregat de redactar els pamflets.

Josep Miquel amb l’esposa de Jover a Montserrat

Quan Francesc Jover es va jubilar s’incorporà a la Universitat de València en els cursos de la Nau Gran per a majors de cinquanta-cinc anys, on es va matricular en Geografia i Història.

L’amic Jover ha fet diversos treballs d’historiografia, sobretot en el camp etnològic. Durant quatre anys Francesc Jover va ser col·laborador de la revista Saó, amb un article mensual sobre oficis desconeguts. A més, és autor de diversos llibres, entre els quals (entre d’altres), Carrers de Cocentaina (2002), Els regs i la indústria hidràulica a Cocentaina (2005), República, guerra i repressió franquista a Cocentaina (2008). A més ha col·laborat amb els seus articles en revistes, diaris digitals i altres publicacions.

El llibre de Francesc Jover és una bona oportunitat que tenim per endinsar-nos i conèixer les cançons i els romanços del Comtat, una tradició que cal conservar i transmetre a les noves generacions. Cal tindre en compte que els beneficis de la venda del llibre es destinaran a l’associació “Somriures” de Cocentaina.

Francesc Jover

Per la seua lluita antifranquista i pel seu treball en la recuperació de la cultura popular, Francesc Jover mereix que l’Ajuntament de Cocentaina el declare fill predilecte d’aquesta vila del Comtat. I que l’Ajuntament de València, ciutat on Jover va anar a viure el 1962, el faça fill adoptiu. A més, la Generalitat del País Valencià s’honoraria a si mateix, si aquest any el govern valencià concedira a Francesc Jover l’Alta Distinció.

Hòmens com Francesc Jover ens ajuden recobrar la dignitat, ja que al llarg de la seua llarga vida ha Jover estat un home de conviccions, un maulet que sempre ha treballat per la vertebració del País Valencià i pel seu redreçament nacional.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -