- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de NOVEMBRE de 2020

La tardor va començar freda i seca… Però novembre va arribar amb grans canvis.

D’una banda, les temperatures. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) l’ha considerat un mes molt càlid. De fet, el novembre més càlid de la dècada. A Castelló, va començar amb 29°C de màxima, la més alta del mes. A partir d’ací, van estar pujant i baixant, deixant la mitjana en 20,8°C. Pel que fa a les mínimes, la seua mitjana ha arribat als 10,4°C, prou suau, i els dies 22 i 23 van ser els més freds, amb 4°C.

PUBLICITAT

D’altra banda, el canvi més important: ha sigut un mes molt humit. Tant que, amb quasi tres vegades més pluja del que és habitual, s’ha convertit en el segon novembre més humit del segle XXI a la comunitat i el més humit a la província de València des de 1989, segons explica l’AEMET. Els responsables han sigut dos temporals de llevant, un al principi i l’altre a la fi del mes. Al web de l’AEMET es poden consultar les dades amb detall.

(https://aemetblog.files.wordpress.com/2020/11/temporal_4_5nov_cval.pdf)

Ací va un resum. El primer temporal, intens i amb molt de vent, es va formar entre els dies 3 i 6. Les precipitacions fortes i contínues expliquen que a la zona entre Benifaió, Almussafes i Alginet, així com els voltants d’Albufera, rondaren els 400 l/m2 arreplegats. A Castelló van ser 160 l/m2, la major part el dia 5 (108 l/m2), que va ser el pitjor a la Ribera Alta.

Però encara no havia acabat. El dia 27 va arribar una borrasca que, al combinar-se amb un llevant humit i intens, es va transformar en el segon temporal del mes, de nou amb pluja abundant i constant, estenent-se per les comarques centrals de la província de València, entre elles, una altra vegada, la Ribera Alta. En aquest cas, a Castelló entre els dies 26 i 28 s’arreplegaren 40,5 l/m2.

En conjunt i segons les dades de l’AEMET, novembre ha sigut extremadament humit en la major part de la Ribera. Això explica els 200,5 l/m2 acumulats a Castelló.

Una tardor ben humida. Ara només cal esperar el fred… quan arribarà? Ho farà poc a poc?

Marta π

- PUBLICITAT -