- PUBLICITAT -
Temps de lectura 4 minuts

 

Se celebrarà del 21 d’abril a l’11 de juny

Font: DiariLaVeu.cat / Xàtiva

PUBLICITAT

Pep Gimeno «Botifarra», Pau Vallvé, La Maria, Quico Pi de la Serra, Clara Andrés, Judit Neddermann, Maria Hein i Andreu Valor formen part del cartell de la setena edició del festival Música i Lletra (Mil), Xàtiva cançó d’autor 2023. Enguany, el certamen creix i suma una nit de concerts, de manera que s’allarga en el temps i se celebrarà del 21 d’abril a l’11 de juny.

Així s’ha donat a conèixer aquest divendres, en la presentació de l’oferta del Mil, que ofereix un lloc música d’arrel, per a les noves sonoritats més minimalistes, així com per a veus referents i figures emergents. A més, la majoria de concerts són dobles, per a «convidar al públic a gaudir dels artistes que ja coneix i enamorar-se dels nous».

El secretari valencià de Cultura i Esport, Ximo López, ha destacat que, «un any més, Xàtiva acollirà el millor de la cançó d’autor actual, amb una mirada transversal i intergeneracional, perquè el festival Música i Lletra és una molt bona mostra dels resultats positius que pot donar la col·laboració entre institucions, una cita ja totalment consolidada i la gran referència de la cançó d’autor en el territori valencià».

Per la seua part, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha afegit: «Torna Música i Lletra, i s’enfronta el repte de la setena edició omplint de cançó d’autor els diferents espais de la nostra ciutat, després del magnífic resultat de l’any passat. Tres espais emblemàtics de Xàtiva acolliran els concerts, que arriben amb un magnífic cartell d’abril a juny, i és una aposta decidida, per part de les institucions públiques valencianes, per continuar potenciant la cançó d’autor i també l’aparició d’artistes nous, amb el MiL Descobreix. El festival és, a més, una boníssima oportunitat per a descobrir la ciutat».

El festival Música i Lletra està organitzat per Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura. Les entrades estaran a la venda en la web del Gran Teatre de Xàtiva a partir de les 12 hores del divendres 3 de març.


Pep Gimeno, Botifarra» és una de les grans veus del país, i de Xàtiva, i per això no podia faltar en el festival ara que ha tret disc nou Ja ve l’aire!. El seu, el 21 d’abril, serà «un concert únic, jugant a casa, mentre que la resta, seguint la fórmula del MiL, seran dobles».

La segona nit, el 19 de maig, serà de Pau Vallvé, el cantautor català, que portarà també treball nou, amb una proposta més positiva i rítmica. Tocarà la mateixa nit que la veu revelació del cant valencià, La Maria, que presentarà el seu disc debut L’assumpció, en el qual proposa una evolució a la música d’arrel sense perdre les bases.

El tercer divendres, 26 de maig, serà per a un gran clàssic, Quico Pi de la Serra i el seu treball, Cançons de combat, una recopilació de grans himnes. Actuarà amb Clara Andrés, que presentarà el seu multipremiat Capfico, un treball resultat de la complicitat entre ella i Estela Tormo, cantant i compositora del grup alcoià Júlia.

La nit més femenina vindrà el 2 de juny de la mà de Judit Neddermann, que presentarà en exclusiva al País Valencià el seu nou àlbum, encara no publicat a Catalunya, i del qual no es pot explicar res més que ballarà entre la música brasilera i el folklore ibèric. Serà la mateixa nit que Maria Hein, jove mallorquina que ja s’ha guanyat el públic de l’illa i que presentarà el seu debut discogràfic, Continent i contingut, produït per Ferran Palau.

Tancarà el festival, el diumenge 11 de juny, el concert d’Andreu Valor, que comparteix el seu novè àlbum, Un nou món, un treball eclèctic amb una vestimenta sonora renovada de folk-indie nord- europeu i temes que apel·len a creure en les utopies.

Helga Ambak ha sigut la il·lustradora valenciana encarregada de donar vida al cartell d’enguany, que busca, d’una banda, reivindicar la defensa dels espais naturals davant la crisi climàtica, i de l’altra, explicar la cultura com un instrument per a difondre i impulsar la cura i la protecció de la nostra terra.

El festival manté la paritat en els escenaris, sense renunciar a la qualitat, demostrant que és possible, a més de necessari, i repetirà les noves localitzacions que es van estrenar l’any passat. Hi haurà concerts al Gran Teatre de Xàtiva, així com en el claustre de Sant Domènec i en el Palasiet.

L’edició també manté els preus populars, amb entrades anticipades a 10 euros i a 1 euro per als menors de 12 anys acompanyats, i, com ja és marca de la casa, el festival vol ser plataforma de llançament de talents nous.

El MiL Descobreix, VI certamen de joves cantautors, repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. Algunes de les veus emergents que han guanyat el MiL Descobreix, en edicions anteriors són Laura Esparza, Xiomara Abello, Pilar McCarthy, Primaël Montgauzí o Lia Sampai.

Les bases ja estan publicades al web del Gran Teatre i s’accepten candidatures. El lliurament dels premis se celebrarà prèviament al concert d’Andreu Valor.

- PUBLICITAT -