Amb una acurada selecció musical i la participació de tres músics de Castelló, l’actuació captiva el públic i arranca aplaudiments fins a l’últim compàs | Galeria
CN | Aida
Benimodo, 9 de maig de 2025 – El passat divendres 9 de maig, a les 20.30 hores, la Casa de la Cultura de Benimodo es va omplir de música, emoció i nostàlgia amb motiu del primer concert de la temporada de l’Agrupació Musical de Veterans Ribera del Xúquer, una formació que destaca per l’experiència, la passió i el compromís dels seus integrants, tots ells músics veterans de diferents pobles de la Ribera.
L’actuació, organitzada per l’Ajuntament de Benimodo amb la col·laboració directa de l’agrupació, va comptar amb la direcció del reconegut mestre Jorge Juan Primo Nogués i amb la participació de tres músics castelloners: Eduardo Martorell, José Vicente Someño i José Alfonso, que van deixar el llistó ben alt en una vetlada inoblidable.
Una trajectòria de passió per la música
Fundada amb l’objectiu de donar continuïtat a l’activitat musical dels músics jubilats o veterans de la Ribera del Xúquer, l’Agrupació ha sabut consolidar-se com un referent cultural i emocional dins del panorama bandístic valencià. Amb una mitjana d’edat superior als 60 anys, però amb l’energia i la il·lusió intactes, els seus integrants segueixen oferint concerts de gran qualitat arreu de la comarca.
Un programa amb sabor clàssic i popular
El concert es va dividir en dues parts ben diferenciades, amb una proposta musical rica i variada que va permetre al públic viatjar des dels paisatges sonors del Romanticisme fins a sonoritats modernes amb essència valenciana.

Primera part:
-
“Las Arenas” de M. Morales va obrir la vetlada amb un pasdoble vibrant, d’aromes mediterranis, que ja va captivar l’atenció del públic.
-
A continuació, es va interpretar el “Concierto de Aranjuez” de Joaquín Rodrigo, adaptat per a fiscorni i banda, amb Salvador Gomis com a solista, que va oferir una actuació delicada i plena de matisos. L’obra, amb el seu conegut segon moviment, és una de les peces més emotives i emblemàtiques del repertori espanyol del segle XX.

-
Va tancar la primera part la Suite núm. 1 de Peer Gynt d’Edvard Grieg, composta per quatre moviments:
-
“La Mañana”, amb la seua melodia optimista i coneguda,
-
“Muerte de Ase”, un lament musical intens i profund,
-
“Dansa d’Anitra”, lleugera i grácil,
-
i “En la cova del rei de la muntanya”, que va deixar una gran impressió amb la seua creixent tensió rítmica.
-
Segona part:
-
L’obertura va ser amb “Malaguenya de Barxeta”, en la versió del grup Obrint Pas i amb arranjaments d’Azael Tormo, una peça que combina tradició i modernitat amb una força arrelada en la música valenciana.
-
Seguí amb “Reflections of This Time” de T. Heggens, dividida en tres moviments que van oferir una panoràmica contemporània:
-
Vete
-
-
Finalment, es va interpretar la festiva i contundent “Obertura Festiva” de Dmitri Shostakovich, una obra plena d’energia i contrastos que va posar un fermall d’or al concert.
Però el públic, entusiasmat, no va deixar acabar la nit sense una nova interpretació de la “Malaguenya de Barxeta”, que es va repetir com a bis final, entre aplaudiments i mostres d’agraïment.
Un inici de temporada brillant
Amb este concert a Benimodo, l’Agrupació Musical de Veterans Ribera del Xúquer dona el tret d’eixida a una temporada que es preveu intensa i emotiva. Des de Castelló Notícies felicitem els músics Eduardo Martorell, José Vicente Someño i José Alfonso, així com a tot el col·lectiu, per mantindre viva la flama de la música de banda i per regalar al públic una vetlada que quedarà en la memòria.