L’Associació Cultural Tabalà va nàixer a Castelló durant l’any 2004, encara que no es va formalitzar legalment fins el 5 de gener de l’any següent.
La iniciativa va nàixer d’un grup de gent jove -i no tant- de Castelló i Senyera vinculat al món de l’animació sociocultural, l’oci i temps lliure i l’activisme social. El vincle definitiu entre la gent va ser la seua participació a les animacions, escoles d’estiu i campaments organitzades per l’Ajuntament durant eixos anys; tot allò va produir unes sinergies que propiciaren la idea per crear una associació juvenil/cultural no governamental i sense ànim de lucre que contribuira a crear forts vincles entre diferents persones, a priori a nivell comarcal… Encara que després eixos vincles s’han estès arreu del món.
En els primers anys Tabalà es dedicà a formar joves, animacions, fer campaments i escoles d’estiu, borsa de monitores, etc. El mateix any 2004, concretament a l’octubre, 4 membres de l’associació participaren a un curs internacional del «Programa Juventud de la Unión Europea» al Ceulaj (Màlaga). Aquest encontre canvia totalment la visió de l’associació passant a ser molt més global i internacional; allí coneixen a gent d’arreu de l’Estat Espanyol i d’Europa, persones i entitats de Granada, Silla, Elx, Pamplona o Succivo (Napoli) que a dia de hui s’han convertit en família, ens recolzem en projectes propis i comuns i continuem amb accions conjuntes arreu del món… Aquest camí continua viu 17 anys després.
Al llarg de la seua història i trajectòria els i les membres de l’associació han anat canviant, sense perdre mai la seua essència. A dia de hui l’entitat està molt activa, amb un grup que combina persones joves amb inquietuds i en continu procés de formació, amb l’experiència d’algunes de les persones que fundaren l’entitat; continuant, buscant nous horitzons…
Alguns dels projectes on participa Tabalà actualment:
- Feeling of Beauty. Un projecte sobre la bellesa i l’autoestima, l’empoderament a través del maquillatge, la fotografia per a persones amb diversitat funcional i les seues famílies. Al projecte han participat usuaris/es del Centre Ocupacional Municipal el Castellet i les seues famílies on s’han realitzat tres encontres, un a Polònia, un a Castelló i l’altre a Finlàndia.
- Equal is the new healthy! Durant el proper mes d’abril 22 treballadors/es de joventut i gènere de 12 països diferents es trobaran a Castelló per a formar-se en l’educació no diferencial en gènere a través de l’esport.
- You(th) for Cul/fu(ture). Projecte d’Erasmus+ coordinat per «ADVIT Moldova» que aposta per la combinació empresarial d’aspectes creatius i culturals. Hem creat una guia i plataforma en línia dissenyades per a joves emprenedors, facilitadors i formadors i per a totes les persones que no són indiferents amb l’esperit empresarial, creatiu i cultural.
- Cossos sostenibles. Mitjançant aquest projecte persones d’entre 20 i 25 anys realitzen tallers als instituts de la zona sobre higiene íntima i medi ambient, les primeres xerrades tindran lloc durant el mes d’abril al IES Vicent Gandia.
- Cuinant la història. Joves i grans es troben en aquest projecte intergeneracional que pretén recuperar la cuina tradicional de Castelló. Es realitza una recepta per mes de l’any amb productes de temporada cedits de forma gratuïta per Vora Riu (altra entitat Castellonera). El resultat final del projecte seran 12 vídeo/receptes i un llibre de cuina que estaran a l’abast de tota la ciutadania de Castelló.
- Projectes de mobilitat a l’estranger. Durant els últims 15 anys Tabalà ha enviat més de 700 persones arreu d’Europa i la resta del món a cursos de formació, intercanvis, reunions de projectes o Job Shadowing. Aquestes despeses estan totalment subvencionades pels fons europeus, fet que facilita que tothom puga accedir a aquestes oportunitats.
Tots aquests projectes estan finançats pel programa Erasmus+ i pel Cos Europeu de Solidaritat.
Per finalitzar, cal a dir que Tabalà continua amb la seua tasca, esperant la resolució d’altres projectes que s’han anat presentant aquest any per poder continuar oferint oci, intercanvi d’experiències, cultura i valors a la ciutadania, oportunitats d’aprenentatge i formació, especialment en l’àmbit de l’aprenentatge no formal.
Les experiències que ofereix Tabalà de la mà d’Erasmus+ és enriquidora, fomenta la tolerància, el respecte i la multiculturalitat, valors que tant calen en la nostra societat actual.
http://www.feelingofbeautyproject.eu/
Facebook: Associació Cultural Tabalà / Cuinant la Historia
Instagram: Associació Tabalà / Cossos Sostenibles
Publicat en ‘El Miragall‘ de paper del mes d’abril de 2022.