Les eleccions municipals i autonòmiques són dues cites electorals clau per als partits polítics, ja que determinen la seua representació tant en l’àmbit local com en l’àmbit autonòmic. En aquest article sols pretenem mostrar les dades de les eleccions celebrades a Castelló el 28-M, i ens centrarem en els vots obtinguts pels partits polítics entre les eleccions autonòmiques i les municipals. En concret, mostrem les xifres de Compromís, PSOE, PP i EU.
En les eleccions autonòmiques, el partit Compromís va aconseguir 1.266 vots, mentre que en les eleccions municipals van aconseguir 1.069 vots, experimentant una disminució del 15%. Aquest descens podria reflectir canvis en la percepció dels electors sobre el paper de Compromís en l’àmbit local o bé altres factors específics de la llista o de la campanya municipal.
D’altra banda, el PSOE va aconseguir 1156 vots a les eleccions autonòmiques i 1134 vots a les municipals, la qual cosa suposa una reducció de l’1,9%. Aquesta baixada relativament xicoteta podria indicar una certa estabilitat en el suport al partit a nivell local, tot i que es podrien haver produït canvis en la política municipal respecte a la pujada en vots en les municipals respecte als resultats del 2019.
El Partit Popular (PP) va experimentar una tendència contrària als altres partits analitzats, ja que va veure un augment en els vots entre les eleccions autonòmiques i les municipals. El PP va obtenir 957 vots a les eleccions autonòmiques, però aquesta xifra es va incrementar fins a 1.231 vots a les eleccions municipals, representant un augment del 28%. Aquest increment podria indicar una estratègia efectiva del partit per a guanyar suport a nivell local o bé un canvi en les preferències dels electors en aquest àmbit específic.
Finalment, Esquerra Unida (EU) va experimentar una notable diferència entre els vots aconseguits en les eleccions autonòmiques i les municipals. EU va obtenir només 166 vots a les eleccions autonòmiques, mentre que en les eleccions municipals van aconseguir 442 vots, representant una diferència significativa del 166%. Aquesta diferència substancial en els vots pot reflectir el bon treball en la dinàmica de la política local o bé altres factors que han influït en la decisió dels electors.
Ací teniu les dades i cadascú que traga les seues conclusions.