- PUBLICITAT -

 

Està passant prop d’ací…

Les festes són considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Font: DiariLaVeu.cat / Algemesí

PUBLICITAT

Algemesí (la Ribera Alta) tornarà a convertir-se els pròxims dies 7 i 8 de setembre en un «museu viu de tradició, fe i cultura» durant la celebració de les festes de la Mare de Déu de la Salut. Les festes compten amb el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Després de dos anys, s’esperen «amb gran expectació» tots els rituals que comprenen les processons que recorreran els carrers de la ciutat durant unes quinze hores dividides entre la Processó de les Promeses, la Processoneta del Matí i la Processó de Volta General.

Les processons, que s’inicien amb els Misteris i Martiris, seguiran amb les torres de les Muixerangues, seguides al seu torn pels Bastonets i Bastonetes, el ball de la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, les Llauradores i per la dansa dels Gegants que només ix a la Processoneta del Matí.

La segona part de la processó és la religiosa, encapçalada per la Creu Major, pels Tornejants, pels Voltant i per la representació eclesiàstica i civil.

Tal com marca la tradició, la primera de les tres processons, la de les Promeses, que trasllada la Mare de Déu des de la basílica de Sant Jaume fins la capella del Troballa, s’iniciarà el dimecres dia 7 de setembre a les 22 hores.

A l’endemà, el 8 de setembre, se celebrarà el dia central de les festes. A les 10 del matí s’iniciarà la Processoneta del Matí des de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es viurà un dels actes centrals de les festes: el triple intent d’entrada de la imatge de la Mare de Déu de la Salut a la basílica, escortada per les muixerangues i envoltada per tots els balls que actuen al mateix temps. Aquesta processó ofereix una sèrie de matisos i de detalls únics per al visitant, i és la més breu, tot i que la més intensa i visitada de les processons.

La tercera processó és la de Volta General, la més llarga, que dura més de set hores, atés que els tradicionals balls d’Algemesí i la imatge de la patrona transcorren per molts carrers del nucli antic de la ciutat. En aquesta processó se sumen els personatges bíblics i s’inicia el 8 de setembre a les 19.30 des de la basílica menor de Sant Jaume per acabar, passades les 2 de la matinada, amb l’entrada final de la imatge de la Mare de Déu a la basílica.

A la festa, la música té un paper principal acompanyant els rituals. Tant la muixeranga com la majoria dels balls actuen a ritme de tabal i de dolçaina, mentre que el Bolero de les Llauradores es toca amb instruments de vent propis de la banda de música i durant la dansa dels Tornejants ressona un tambor que marca els passos. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó.

Les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, on cada any participen vora 2.000 persones com a integrants en les processons, compten amb el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, la declaració autonòmica de Bé d’Interès Cultural i la Distinció al mèrit cultural de la Generalitat, entre altres distincions.

Font: DiariLaVeu.cat / Algemesí

- PUBLICITAT -