- PUBLICITAT -

La iniciativa de Tabalà va reunir este dissabte entitats de Còrsega i Itàlia en una mostra de cançó improvisada que va comptar amb la presència sorpresa de Pep Gimeno ‘Botifarra’

CN | Aida | Galeria i vídeo

L’auditori Rex de Castelló de la Ribera va acollir aquest dissabte 12 d’abril una jornada que va deixar empremta: ‘Albaes i Versaes’, el projecte cultural impulsat per l’Associació Cultural Tabalà, va convertir el matí en un viatge compartit pel cant improvisat, amb un fort component participatiu i una clara vocació mediterrània.

Josep Vicent Frechina

L’acte, obert a tota la ciutadania, va començar amb una conferència a càrrec del reconegut crític i investigador musical Josep Vicent Frechina, qui va oferir una reflexió profunda i accessible sobre la tradició oral i la cançó improvisada a la Mediterrània. Frechina, autor del llibre Pensar en vers, va connectar formes musicals com les albaes valencianes amb expressions germanes a Sardenya, Còrsega o Catalunya.

Tot seguit, la teoria es va transformar en música amb una mostra viva i participativa en què membres que formen part del projecte ‘Albaes i Versaes’ impulsat per Tabalà van compartir escenari amb representants de dues entitats internacionals: Entre National de Création Musicale (de Còrsega) i L’Ottava Rima (d’Itàlia). Un intercanvi d’improvisació i tradició on la paraula es va fer música, i la música, pont.

La gran sorpresa de la jornada va arribar quan, entre el públic, va aparéixer el cantaor Pep Gimeno ‘Botifarra’, qui no només va assistir, sinó que es va sumar a la mostra com el primer en pujar a l’escenari, deixant un moment màgic i inesperat que va emocionar als presents. “Una lliçó d’humilitat i d’estima per la cultura popular”, comentaven entre el públic.

Des de l’organització, la valoració no podria ser més positiva. Marta Grimaltos, representant de Tabalà, destacava que “ha sigut emocionant vore com una proposta que naix des de l’arrel local pot obrir-se a un diàleg internacional”. Segons Marta, “el públic va respondre amb molta curiositat i respecte, i això ens reafirma en la importància de continuar treballant per fer la cultura més accessible i viva”.

L’eix de la jornada, la improvisació com a llenguatge comú, va fer de fil conductor entre llengües, territoris i generacions. “Compartir escenari online amb col·lectius que, tot i viure lluny, canten sentiments molt semblants als nostres, ens ha fet sentir més units”, ens explicava Marta. “La cançó improvisada és una llengua comuna de les emocions”, afegia.

Sobre la presència de ‘Botifarra’, Marta Grimaltos assegurava que “va ser màgica, ningú ho esperava, i que Pep decidira sumar-se a la mostra és el millor reconeixement que podíem tindre”. I anunciava que s’estan plantejant: “Fer una segona part del projecte, i en aquesta ocasió amb els col·lectius de Còrcega i la Toscana com a socis. La cultura improvisada és viva i volem que continue sent-ho”.

Marta Grimaltos

Amb el suport del Cos Europeu de Solidaritat, la jornada d’ahir es consolida com una mostra de com la cultura pot teixir xarxes des de la base, connectant passat i futur, veus i pobles, Mediterrània i emoció compartida.

Una iniciativa que ens recorda que cantar junts és també una forma de resistència i esperança.

Vídeo

Només queda felicitar a Tabalà i a totes i tots els que han fet realitat aquest encontre de veus i memòries, que connecta el passat amb el futur a través de la força de la paraula improvisada i cantada.

Galeria

«Albaes i Versaes» al Rex - abril 2025

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací