- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de JUNY de 2022

Aquesta podria ser la descripció del que ha fet l’oratge els últims mesos. Maig ens va deixar la sensació d’estar a l’estiu. Juny no ha volgut quedar-se enrere, tot i que ho tenia difícil. Ara bé, hem passat juny o agost?

PUBLICITAT

Començarem parlant de la calor. Seguint la tendència marcada pel mes anterior, juny també ha estat extremadament càlid. Diu l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que la gran anomalia càlida, iniciada a maig, s’ha traduït en temperatures 3 graus superiors a les habituals. Per això els registres confirmen que aquest ha sigut el juny més càlid des de 1950.

Parlem ara de les onades de calor. La primera d’aquest any es va produir entre els dies 14 i 18, és a dir, abans de l’inici oficial de l’estiu! Doncs bé, segons les dades de l’AEMET, els dies 15, 16, 17 i 18 de juny de 2022 ja es situen entre els 10 més càlids a la comunitat valenciana un mes de juny. Els valors més alts es registraren el dia 17. A Castelló, eixe dia, patirem una temperatura màxima de 40°C, la més alta del mes. I el dia següent 37°C, els mateixos que ja havíem patit el dia 8. En conjunt, la mitjana de les temperatures màximes ha pujat fins els 33,5°C. Ara bé, les nits tampoc han ajudat a refrescar l’ambient. De fet, comparades amb maig, han pujat entre 5 i 6 graus. Així, la temperatura mínima, 16°C, es va marcar els dies 6 i 13. I la mitjana ha pujat fins els 19,2°C. Això ens dona una idea de la calor passada també per les nits.

Acabem parlant de tronades, en aquest cas, poques però localment intenses. L’AEMET afirma que juny ha estat molt sec, amb 2 tronades destacades els dies 21 i dia 27. A Castelló, la major part dels 6,5 l/m2 de pluja es van arreplegar el dia 21.

Ens hem quedat amb la sensació d’estar ja a l’agost…

Què farà juliol?

Marta π

oratge

- PUBLICITAT -