- PUBLICITAT -
Temps de lectura 2 minuts

CN | La Fundació

El Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló-La Fundació ha encetat l’any amb una conferència (26 de gener) sobre els noms dels pobles de la Ribera Alta, en el marc de la publicació i divulgació del llibre Els noms del pobles valencians: origen i significat, d’Abel Soler (1972).

Abel Soler

L’historiador d’Albaida ha explicat l’evolució del topònim de bona part dels pobles de la Ribera Alta, per orde alfabètic. Del nostre poble, Castelló, ha posat èmfasi en dir que antigament, fins al segle XVI, es deia Castelló de Xàtiva (Castillionis Xativae) i que, per diverses circumstàncies històriques, ha evolucionat fins a l’actual nom simple de Castelló, que és el nom popular i l’únic que s’ha mantingut des de sempre. Ha detallat algunes de les denominacions oficials i no oficials que  trobem en arxius i bibliografia, com Vila Nova de Castelló, Castelló de la Vilanova, Villanueva de Castellón, Castellón de San Felipe, Castelló de la Ribera, etc. En el torn de paraula, ha explicat que Barragà –nom del gual del Xúquer que s’esmenta en el Llibre dels Fets de Jaume Ipodria ser, en llengua amaziga, un tipus de planta que sol créixer en la ribera dels rius.

PUBLICITAT

D’altres topònims de la redor, com el de Berfull, ha dit que significa en amazic ‘l’abeurador dels borregos’. I que Sumacàrcer vol dir ‘la resistència de Càrcer’, un nom que es va crear quan un conflicte, en l’època andalusina de la Vall Farta, va obligar a fugir el veïnat de Càrcer a les muntanyes. A més d’estos tres casos, ha detallat altres curiositats de l’etimologia dels topònims riberencs.

L’acte ha tingut lloc, com és habitual, al segon pis de l’Obrera. Ha estat presentat per Rubén Galera i hi han assistit vora 40 persones. També s’ha informat a tot el públic assistent que la pròxima conferència de La Fundació serà el 9 de febrer al Magatzem de Gil (la INMAVI), on Tobies Grimaltos, Gustau Muñoz i Vicent Flor presentaran el llibre Aproximacions a l’esperit del temps, editat per la Institució Alfons el Magnànim.

El presentador ha donat les gràcies als assistents per la seua presència i a l’Ajuntament per cedir els espais públics per a iniciatives culturals com esta.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací