- PUBLICITAT -
Temps de lectura 3 minuts

 

Per Josep Miquel Bausset

L’alcalde de Busot i també vicepresident de la Diputació d’Alacant, en el seu recent text al facebook sobre la immigració, ha demanat “poner en marcha un plan de deportaciones masivas y cerrar fronteras”. Després ha declarat que aquestes paraules les va escriure en “caliente”. És possible que fóra així.

El que passa és que el expressava el Sr. Alejandro Morant al seu facebook, està en sintonia amb el que va fer el seu partit quan va eliminar el dret a la sanitat universal dels sense papers. I a més, el discurs del nou president del PP és molt semblant a l’entrada del facebook del vicepresident de la Diputació d’Alacant. Massa coincidències, no?

PUBLICITAT

Fa sis anys la germana Brígida Moreta, carmelita missionera durant 30 anys a l’Àfrica subsahariana, es queixava d’allò que ella anomenava “l’apartheit sanitari”: la decisió del govern del PP de negar als immigrants en situació irregular l’accés als serveis de la sanitat. Aquesta religiosa qualificava aquest fet com una mesura del tot immoral i injusta.

Fa també sis anys, el teòleg José Mª Castillo escrivia un article on es preguntava com era possible que (deia ell), “L’opció més en sintonia (?) amb l’Església, siga la que pitjor tracta als pobres, als immigrants, als sense papers i els sense sostre, que són els qui van estar més a prop de Jesús?”. I continuava el professor Castillo: “En quina religió creuen els qui continuen defensant la gestió de l’actual govern d’Espanya?”.

I és que quan el vicepresident de la Diputació d’Alacant escriu al seu facebook que per “solucionar” el tema de la immigració fa falta la “eliminación de ayudas y privilegios, endurecer las leyes poner en marcha un plan de deportaciones masivas y cerrar fronteras”, no fa sinó vulnerar els Drets Humans i riure’s de l’Evangeli. Fa uns mesos el papa ens demanava “obrir els braços a acollir els pobres”, ja que “Jesús s’identifica amb l’estranger, en els immigrants, els desplaçats, els refugiats, els exiliats”.

¿El Sr. Morant es pensa que la gent que arriba al nostre país ho fa per gust o per fer turisme? Sr. Morant: els hòmens, les dones i els xiquets que deixen la seua terra, ho fan degut a la guerra i a la fam. Per això el Sr. Morant hauria de recordar el que ens diu el papa Francesc: “L’Evangeli ens convida a córrer el risc del trobament amb el rostre de l’altre, amb la seua presència física que ens interpel·la amb el seu dolor i els seus reclams”. I és que com ens ha dit el papa en l’exhortació: “El goig de l’Evangeli”: “Déu exigeix un compromís amb la justícia” (EG nº 202).

Jesús sempre va estar a prop dels qui més sofrien, dels qui ho passaven malament i dels exclosos de la societat. Per això des de Càritas del bisbat d’Alacant, Jaime Valcaneras declarava (Información 22 d’abril de 2012) que ells continuaran a disposició dels més desvalguts: “La posició de Càritas serà sempre ajudar les persones necessitades”. Com ha fet, fa i farà l’Església.

A Busot les festes dels moros i cristians (el Sr. Alcalde eliminarà les ajudes al bàndol moro?) estan dedicades a Sant Vicent Ferrer. I també es venera Sant Josep de l’Oli. El Sr. Morant hauria de recordar que Sant Josep, amb Maria i Jesús van ser uns emigrants (Mt 2:13) que hagueren de fugir de la seua terra, pel fet que Herodes volia matar l’Infant Jesús. També hui els qui arriben al nostre país fugen de la mort, tot i que molts d’ells la troben al Mediterrani.

Per això l’Església ha d’estar sempre al costat dels més desafavorits per defensar-los, perquè també Jesús va estar amb els pobres i marginats.

El Sr. Morant hauria de conèixer de primera mà la situació de pobresa i de persecució dels qui fugen dels seus països. D’uns països que el Primer Món ha empobrit al llarg dels segles. De segur que si es posara en la pell dels qui arriben a la nostra terra, canviaria d’opinió i no voria la immigració com “una invasión”. Així comprendria el que ens demana, també hui, el profeta Isaïes: “Acollir els pobres que no tenen casa” (Is 58:7). I així comprendria el que ens demana el papa Francesc: “Somie una Europa on ser emigrant no siga un delicte”.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -