- PUBLICITAT -

 

Al voltant de 300 persones han participat aquest matí a Alzira i Sueca en les concentracions convocades per Xúquer Viu, la Ribera en Bici i una vintena d’organitzacions comarcals i locals.

LLISTAT D’ORGANITZACIONS QUE HAN DONAT SUPORT

Xúquer Viu
La Ribera en Bici – Ecologistes en Acció
Coordinadora de Centres d’Ensenyament de la Ribera – Escola Valenciana
Coordinadora d’Ensenyants de la Ribera – CODERI
UGT
CCOO
Intersindical Valenciana
Associació de la Muntanyeta dels Sants – Acció Ecologista Agró
Club-Escola Piragüisme de Sueca
Club Natació Sueca
Consell de la Joventut de Sueca
Fent Pinya – Col·lectiu de Pensionistes de Sueca – Ribera Baixa
Protectora d’Animals de Sueca – PROANSU
Animalistes de València – Grup 8
ADOPS – Pacients de Càncer
Grup de danses L’Almogàver
Associació de Pares d’Autisme de Sueca
Comissió d’Ajuda al Refugiat – CEAR
Grup Debat per la Igualtat d’Alzira
Fem Força – Col·lectiu de Pensioniste d’Alzira – Ribera Alta

MANIFEST 27 DE SETEMBRE VAGA MUNDIAL PEL CLIMA

Els recents informes sobre l’escalfament global, alerten d’un rumb que porta al deteriorament d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com a l’extinció d’un milió d’espècies que es troben greument amenaçades per l’activitat humana. També s’està a la vora d’un punt de no retorn front al canvi climàtic.

Una crisi climàtica que és conseqüència d’un model de producció i consum que ha demostrat ser inadequat per satisfer les necessitats de moltes persones, que posa en risc la nostra supervivència i impacta de manera injusta especialment a les poblacions més pobres i vulnerables del món. No respondre amb suficient rapidesa i contundència a l’emergència ecològica suposaria la mort de milions de persones, a més de la extinció irreemplaçable d’espècies imprescindibles per a la vida a la Terra.

La contundència de les dades, assenyala com les regions mediterrànies són de les més vulnerables al canvi climàtic, de manera que no limitar l’augment de la temperatura global en 1,5 ºC serà una factura massa cara per a les generacions presents i futures. La responsabilitat de les institucions europees i el Govern espanyol, així com els governs de les diferents
comunitats autònomes i ajuntaments coordinats amb tots els grups polítics, és estar a l’altura de les necessitats que exigeix ​​el moment.

Les organitzacions convocants d’aquesta concentració demanem que en la nova etapa política es declare, de manera immediata, l’emergència climàtica i es prenguen les mesures concretes necessàries per reduir ràpidament a zero net les emissions de gasos d’ efecte hivernacle, en línia amb el que estableix la ciència i sota criteris de justícia climàtica. Evitar que la temperatura global s’eleve per damunt d’1,5 ° C ha de ser una prioritat de la humanitat.

Aconseguir aquests objectius requereix necessàriament de:

Veritat. Assumir la urgència de la situació actual admetent el diagnòstic, indicacions i sendes de reducció reflectides en l’últim informe sobre 1,5 ºC avalat per la comunitat científica.

Compromís. Declarar l’emergència climàtica a través d’assumir compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la consegüent assignació de recursos per fer front a aquesta crisi.

Acció. Abandonar els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir de manera urgent i prioritària a zero les emissions netes de carboni el més aviat possible. Demandem que els governs analitzen com aconseguir aquest objectiu i proposen els plans d’actuació necessaris: frenen noves infraestructures fòssils (centrals, exploracions, grans ports, etc.) ; reducció dels nivells de consum de materials, energia i de les necessitats de mobilitat; canvi de model energètic sense falses solucions com l’energia nuclear; reorganització del sistema de producció; conscienciació ciutadana, a més d’altres mesures contundents. Tot això ha de quedar reflectit en la Llei de Canvi Climàtic i Transició energètica i en el Pla Nacional Integrat de Clima i Energia.

Solidaritat. El deteriorament ambiental de les condicions de vida es pateix de forma desigual en funció de la classe social, el sexe, la procedència, o les capacitats. Defensem que la transició ha de defensar i reconèixer de forma especial a la població més vulnerable. Els col·lectius més desfavorits no poden empitjorar la seva situació, de manera que la transició s’ha de realitzar amb justícia social.

Democràcia. La justícia i la democràcia han de ser pilars fonamentals de totes les mesures que s’apliquen, pel que han de crear-se els mecanismes adequats de participació i control per part de la ciutadania per abordar les qüestions socials difícils i per formar part activa de la solució mitjançant la democratització dels sistemes energètics, alimentaris, de transport, etc.

En defensa del futur, d’un planeta viu i d’un món just, les persones i col·lectius convocants ens sumem a la convocatòria internacional de Vaga mundial pel clima, i convidem a la ciutadania i a la resta d’actors socials, ambientals i sindicals a secundar aquesta convocatòria i a sumar-se a les diferents mobilitzacions que es faran el 27 de setembre.

Plataforma Xúquer Viu

- PUBLICITAT -