El passat divendres 6 de setembre de 2019 es van lliurar els premis del Certamen literari ‘Castellum Ripae’, convocat per l’Ajuntament de Castelló. Va ser durant el sopar literari a la Plaça de l’Ermita de Castelló, l’acte va estar conduit per Amàlia Garrigós i va estar amenitzat pel grup Cafè de Fel.
El Certamen literari ‘Castellum Ripae’ està format pel premi de poesia infantil ‘Ausiàs March’ (dirigit a alumnes de primària del poble) i el Premi Soler i Estruch.
El jurat ha estat format per Rafael Estrada, Núria Sendra, Tobies Grimaltos, Eli Llorens i Agustí Colomer, guanyador de la passada edició, actuant com a secretari l’animador sociocultural Raymi Navalón i amb la presència de la regidora de cultura de l’Ajuntament de Castelló, Núria Gregori.
En primer lloc es va procedir al lliurament dels premis de poesia infantil ‘Ausiàs March’ sent els treballs premiats el següents:
Primer cicle: ‘La reina dels gelats’ de Valéria Giméñez Bolinches del Col·legi Santo Domingo.
Segon cicle: ‘Les dones’ de Maria Caldés Capsir del Col·legi Públic Severí Torres.
Tercer cicle: ‘L’Amistat’ de Joana Verdú Grimaltos del Col·legi Hernández.
A continuació es va fer entrega del premi Soler i Estruch 2019 a l’obra titulada ‘Dissabte, jazz‘ de Rafael Gomar Lloret que ha estat la guanyadora.
Sinopsis de l’obra ‘Dissabte, jazz’ de Rafael Gomar Lloret
Encara que Roser —professora d’anglès d’un institut i mare de Tina— en siga la protagonista, aquesta és una novel·la col·lectiva on transiten multitud de personatges que conformen la vida quotidiana d’una població. A través de Roser i les activitats que realitza un dissabte qualsevol, s’expressen els dubtes, les certeses, les pors, les misèries i les grandeses d’unes persones ubicades en el nostre present i al si d’un poble valencià.
Amb una mirada crítica, irònica i molt realista, amb diferents nivells de llenguatge i una diversitat temàtica notable, l’autor ens presenta la crònica conjunta d’una galeria rica i variada de protagonistes que han de reaccionar davant dels entrebancs vitals. Es tracta de respondre a l’anestèsia emocional on sovint ens endinsa la pèrdua dels éssers estimats, la malaltia, l’amor i el desamor o les adversitats quotidianes, i ser capaços de trobar nous escenaris o veure’ls en uns altres ulls.
Els records són un punt de partida per emprendre la vida una altra vegada, però cal madurar i reflexionar com a elements fonamentals per a aixecar-nos i plantar cara als contratemps. Tot plegat, amb música de jazz.
Premí de narrativa “Soler i Estruch” Rafael Gomar Lloret, va nàixer a Gandia (La Safor) i actualment viu a València. Ha cursat els estudis de Magisteri a l’Escola del Professorat d’EGB de València i es llicenciat en Ciències de l’Educació (Pedagogia) a la Facultat de Filosofia i CC. de l’Educació de València. – Nota Biogràfica.
El premi és convocat per l’Ajuntament de Castelló, i està dotat en 2500 euros, la publicació de l’obra premiada a la col·lecció Miratges d’Edicions del Bullent, a més d’una escultura de metall realitzada per l’artista local Josep Alfonso.
Enguany s’han presentat 36 originals.
L’any passat va guanyar l’obra “Un bri d’esperança” d’Agustí Colomer, ha estat publicada per Edicions del Bullent. Es tracta d’una xiqueta plena de vitalitat, malgrat la malaltia que pateix, esdevé una metàfora de l’entusiasme i la fragilitat amb què uns jóvens preparen una representació de teatre en valencià en plena dictadura franquista.Ficció i realitat es barregen en un argument, amb Francesc de Paula Burguera i Joan Fuster com a protagonistes, que ens permet copsar que no hi i ha mur prou fort que no es bade si hi fiquem un bri d’esperança.
Les obres guanyadores d’anteriors edicions publicades per Edicions del Bullent han estat Set Pecats, de Carles Castell, La llum de les estrelles mortes, de Josep Manel Vidal, Vestida de lluna, d’Elvira Cambrils, Tot interior, d’Enric Camps, Pell de gat, de Ma. Victòria Lovaina, Humors agres, de Sico Fons, Efectes secundaris, de Jovi Lozano-Seser i El vol de les papallones, de Maurici Belmonte.
Per baixar i veure la resta de fotos de piqueu ací.
Ajuntament de Castelló