Per Tecnonews / AMIC
“Hola, què tal?, qui és?, per a què em truca?”. Segurament darrere del telèfon no hi ha una persona jove. Però, si ho és, pari molta atenció perquè els joves no acostumen a trucar per telèfon. Així ho reflecteixen les xifres: el 96,8% dels joves espanyols prefereix utilitzar WhatsApp com a canal preferent de comunicació, segons un informe de la Fundació Telefònica, i el 81% dels millennials sent ansietat abans de fer una trucada, tal com reflecteix l’estudi Generation mute, millenialsphone call statistics, realitzat per BankMyCell.
De l’SMS al WhatsApp
Coincidint amb el 30 aniversari del naixement de l’SMS (creat el desembre de 1992), la missatgeria instantània ha aconseguit la seva època daurada. WhatsApp s’ha consolidat com el principal canal de comunicació entre els menors espanyols, que el van usar 41 minuts diaris de mitjana en 2021, segons l’últim informe de Qustodio, Del canvi a l’adaptació: ‘vivint i aprenent en un món digital’.
I què pensen els pares d’això? L’últim estudi de Qustodio, la plataforma líder en seguretat digital per a famílies, reflecteix que WhatsApp va ser l’aplicació de comunicació més bloquejada pels progenitors a Espanya en 2021, igual que en els dos anys anteriors. Malgrat això, el seu temps d’ús ha anat a l’alça en els últims cursos, passant dels 24 minuts en 2019, als 38 minuts de 2020 fins als 41 minuts de l’any passat, la qual cosa ha convertit a WhatsApp en el principal canal de comunicació per als joves. De fet, l’ús diari de missatgeria instantània gairebé duplica al de trucades, segons l’informe de Fundació Telefònica.
Per què es truca menys per telèfon?
L’estudi Generation mute, millenials phone call statistics, realitzat per BankMyCell, reflecteix que per als joves el principal motiu de rebuig a les trucades és que els ocupen massa temps, així ho afirma el 75% dels millennials enquestats. Mentre que sembla que, a major confiança, major rebuig a les trucades. I és que el mateix estudi mostra que les trucades d’amics (29%) i de familiars (25%) són les més propenses a ser rebutjades.
Eduardo Cruz, CEO de Qustodio, explica que “per als menors d’edat és antinatural emportar-se el mòbil a l’orella per a realitzar una trucada telefònica. Han crescut teclejant contínuament en un context de xarxes socials i els pot arribar a resultar incòmode parlar simultàniament amb una persona per telèfon. De fet, a no ser que sigui una cosa urgent, és molt més comú que enviïn àudios de veu al fet que truquin per telèfon”.